Ads Top

James S. Henry over de offshore-economie

James S. Henry, voormalig hoofdeconoom van adviesbureau McKinsey en nu voorzitter van de Global Alliance for Tax Justice, is 23 mei een van de sprekers op TEDxRadboudU. Henry schreef The price of offshore revisited, waarin hij becijfert dat over tien procent van de wereldrijkdom geen belasting wordt betaald. TEDxRadboudU wordt georganiseerd door de Radboud Universiteit ter gelegenheid van haar 90-jarig bestaan. Het thema van de conferentie is ‘vertrouwen'.
James S.HenryJames Henry becijfert in zijn studie naar de zogenaamde offshore-economie dat een bedrag tussen de 21 en 32 biljoen dollar zich onttrekt aan belastingheffing. De offshore-economie is een financiële schaduwwereld die zich onttrekt aan de belastingplichten van het 'thuisland'.
Henry studeerde Magna cum laude af in de Social Studies aan Harvard college, studeerde rechten aan Harvard Law School en behaalde een mastergraad in de economie aan Harvard Graduate School. Hij schrijft voor The New York Times, Time Magazine, The Wall Street Journal en The Washington Post. James Henry schreef  Blood Bankers en Pirate Bankers en is gespecialiseerd in schuldencrisis, belastingontwijking en economische ontwikkeling.
Tijdens TEDxRadboudU onderzoeken sprekers uit binnen- en buitenland wat vertrouwen is, waarom vertrouwen belangrijk is en ontwikkelen ze ideeën hoe vertrouwen op de verschillende terreinen vernieuwd kan worden. Andere sprekers zijn onder andere wiskundige en natuurkundige Robbert Dijkgraaf, publicist Ian Buruma, lid Hoge Raad Ybo Buruma, Al Jazeera journalist Step Vaessen en hoogleraar Digital Security Bart Jacobs.
De Radboud Universiteit organiseert het bezoek van James Henry in samenwerking met Oxfam Novib. Oxfam Novib streeft naar een rechtvaardig belastingbeleid, waarbij multinationale ondernemingen voor de fiscus als een geheel worden beschouwd en haar afzonderlijke delen niet met winsten schuiven naar belastingparadijzen, maar naar vermogen belasting betalen.
TEDxRadboudU staat voor iedereen open en de inschrijving is gratis. TEDxRadboudU kan via live stream over de hele wereld gevolgd worden. De voertaal is Engels.
TEDxRadboudU vindt plaats in concertgebouw De Vereeniging te Nijmegen op 23 mei 2013.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.