Ads Top

Eigen Huis introduceert meldpunt betalingsproblemen

Iedereen die een probleem heeft of verwacht met de betaling van de maandelijkse hypotheeklasten heeft recht op aandacht en hulp van zijn bank. Nu al hebben 80.000 huishoudens een betalingsachterstand van vier maanden of langer op hun hypotheek. Een nog veel grotere groep heeft te maken met betalingsproblemen van kortere duur of ziet die binnenkort aankomen. Door de groeiende werkloosheid dreigt het aantal probleemgevallen alleen maar verder op te lopen.
Banken zeggen dat ze hun klanten die betalingsproblemen hebben - of die in zo'n situatie dreigen te komen - met raad en daad bijstaan. Maar gebeurt dat ook? Worden klanten daadwerkelijk geholpen door adviseurs die meedenken en naar de beste oplossing zoeken? Of stuurt de bank alleen aanmaningen zodra er daadwerkelijk een betalingsachterstand is ontstaan en is een eerste gesprek dan pas mogelijk? Vereniging Eigen Huis wil het graag weten en verzamelt zowel de positieve als negatieve ervaringen van huiseigenaren.
Iedereen die betalingsproblemen heeft of ziet aankomen, moet bij zijn bank kunnen rekenen op een alerte reactie, deskundig advies en passende hulp. Niet alleen heeft de bank een zorgplicht, er is ook de morele plicht om klanten bij te staan in goede en moeilijke tijden. Banken kunnen bijvoorbeeld klanten een rentepauze aanbieden of de hypotheek oversluiten naar een gunstiger rentetarief. Daarvoor is wel een open adviesgesprek nodig.
Vereniging Eigen Huis verzamelt en analyseert de ervaringen van huiseigenaren met een (verwachte) hypotheekachterstand bij hun geldverstrekker. Als de meldingen daartoe aanleiding geven spreekt de vereniging geldverstrekkers op de klachten aan, om verbeteringen in de dienstverlening te bespoedigen. 

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.