Ads Top

ZZP’ers in zorg in problemen door Belastingdienst

Veel zelfstandigen in de zorgsector dreigen in problemen te komen door onterechte btw-naheffingen van de Belastingdienst. Duizenden ZZP’ers hebben jarenlang kunnen werken in de gezondheidssector met een vrijstelling voor btw-afdracht, echter de Belastingdienst wil sinds 1 januari 21% btw heffen op de tarieven van de zelfstandigen. Inmiddels dreigt de Belastingdienst forse naslagen op te leggen en trekt alle vrijstellingen in. ZZP’ers willen massaal stoppen met hun werk omdat dit niet meer lonend is.
Officieel geldt voor het verlenen van gezondheidskundige hulp een vrijstelling van btw, bedoeld om de zorgkosten betaalbaar te houden. Maar sinds 1 januari is de Belastingdienst van mening dat verpleegkundigen geen medische dienst verlenen maar slechts hun arbeid ter beschikking stellen en hierover dient men btw te berekenen. Hierdoor mist de overheid haar eigen doelstelling om de zorg betaalbaar te houden en zal het gebrek aan vakmensen in de zorg alleen maar groter worden.
Inmiddels zijn diverse rechtszaken gevoerd tegen de Belastingdienst en deze zijn vrijwel allemaal ontvankelijk verklaard door de rechtbank. Onlangs oordeelde de Rechtbank Zeeland West Brabant dat de door de Belastingdienst opgelegde btw-aanslagen feitelijk onjuist zijn. De rechtbank oordeelde dat ‘de diensten van een zelfstandige zijn aan te merken als gezondheidskundige verzorging van de mens.’ Anders dan dat de Belastingdienst meent is daarvoor niet vereist dat sprake is van een overeenkomst tussen verpleger en patiënt. De rechtbank noemde de beoordeling van de betreffende inspecteur Belastingdienst zelfs onbegrijpelijk.
Stichting ZZP Nederland, belangenbehartiger voor ruim 26.000 zelfstandigen, wordt overstelpt door aangesloten zelfstandigen die grote problemen hebben met hun opdrachtgevers. Ziekenhuizen etc. kunnen de btw niet terugvragen omdat deze wel zijn vrijgesteld van btw en willen de verhoging niet betalen. Hierdoor worden contracten niet verlengd en zitten de zelfstandigen zonder opdrachten en worden ook nog eens bedreigd met naheffingen.
Inmiddels is de Belastingdienst in hoger beroep gegaan tegen enkele verloren zaken. Stichting ZZP Nederland verdedigt binnenkort een van de aangesloten zelfstandigen in deze zaak, samen met fiscaaljurist Ronald van Esch, die reeds meerdere zaken gewonnen heeft van de Belastingdienst.
Stichting ZZP Nederland stelt haar leden een brief ter beschikking waarmee men bezwaar kan maken tegen de betaalde btw. Deze kan verstuurd worden nadat de ZZP’er de aangifte heeft gedaan en de btw betaald is.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.