Ads Top

Triodos Bank moet pianist Jan Vayne een schadevergoeding betalen

Triodos Bank moet pianist Jan Vayne een schadevergoeding betalen omdat de pianist enkele jaren geleden niet goed is geadviseerd bij een belegging, meldt het AD. Het is nog onduidelijk hoeveel verlies de pianist uiteindelijk zal lijden op de investering van zo’n 2,6 miljoen euro die hij deed in certificaten van de groene bank.

In 2011 kwam Vayne bij Triodos Bank terecht, aangetrokken door lovende woorden van een vriend over deze bank. Triodos stond bekend om zijn duurzame en verantwoorde investeringen in kleinschalige bedrijven die bijdroegen aan een beter milieu en een mooiere samenleving.

Vayne kreeg een persoonlijk adviseur toegewezen, wat gebruikelijk is bij grote investeringen. Hij benadrukte dat zijn spaargeld zo veilig mogelijk bewaard moest worden. De adviseur stelde voor om het spaargeld in certificaten te beleggen, een vorm van aandelen zonder stemrecht. Volgens de adviseur was dit de veiligste manier van sparen.

Vayne besloot zijn miljoenen in de certificaten van Triodos te investeren: bijna 2 miljoen euro in 2011, 300.000 euro in 2012 en 450.000 euro in 2017. Andere beleggers kochten ook certificaten rechtstreeks van de bank, in totaal legden 43.000 beleggers zo 1,2 miljard euro in.

Het systeem functioneerde goed totdat de coronapandemie uitbrak. Beleggers boden massaal hun certificaten aan bij de bank, maar Triodos had geen toestemming van toezichthouder De Nederlandsche Bank om meer dan 3 procent van de certificaten in te kopen. Beleggers konden hun stukken niet meer verkopen. Ook Vayne zat vast.

In 2020 verzekerde de adviseur Vayne dat dit slechts tijdelijk was. Een jaar later werden de certificaten echter met 35 procent afgewaardeerd, wat later resulteerde in een nog grotere waardedaling.

Vayne voelde zich misleid en stapte naar de rechter. De rechtbank Midden-Nederland oordeelde dat Triodos Bank haar zorgplicht had geschonden door Vayne onvoldoende te waarschuwen voor de risico’s van eenzijdige belegging in certificaten. Triodos beweerde dat ze aanvankelijk hadden geadviseerd om gespreid te beleggen, maar Vayne had anders besloten.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.