Ads Top

Terugloop cash aan kassa gestagneerd

Het totaal aantal winkeliers en dienstverleners waar je niet met cash kunt betalen is ongewijzigd gebleven ten op zichte van vorig jaar. Maar in sommige sectoren ziet DNB verschuivingen. Bij een kwart van de parkeergelegenheden kun je niet meer contant betalen, een jaar geleden was dat nog 16 procent. Ook bij bioscopen en apotheken wordt cash minder vaak geaccepteerd.

Net als vorig jaar stuiten klanten bij 4 procent van de winkels op een pin-only bordje. Veiligheid is een belangrijke reden om geen cash te accepteren, blijkt uit onderzoek van DNB. Winkeliers die contant geld wel aannemen, doen dat vooral uit klantvriendelijkheid en omdat munten en biljetten wettig betaalmiddel zijn.

DNB monitort jaarlijks de acceptatie van contant geld in winkels en bij andere dienstverleners. Onderzoeksbureau Locatus heeft eind 2023 in opdracht van DNB in heel Nederland ruim 5.100 winkels, dienstverleners en marktkramen bezocht om in kaart te brengen welke betaalmogelijkheden ze bieden. Dit hebben ze gemeten aan de hand van bordjes en stickers met teksten als ‘pin-only’ of ‘pinnen, ja graag’.

Net als bij de meting eind 2022, zijn de meeste vermeldingen van pin-only te vinden bij bioscopen, parkeergelegenheden, apotheken, bibliotheken en amusement. Momenteel buigt de Europese wetgever zich over de mogelijkheden om een acceptatieplicht voor winkeliers in te voeren. DNB vindt het belangrijk dat de regels op dit punt in de Europese Unie zo veel als mogelijk worden geharmoniseerd.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.