Ads Top

Automobilist kiest vaker voor uitgebreidste autoverzekering

Autobezitters verzekerden hun auto in 2023 vaker allrisk. Dit blijkt uit de Datamonitor autoverzekeringen van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. Zo koos in 2023 ruim 47 procent van de autobezitters voor de uitgebreidste dekking bij de autoverzekering. In 2022 was dit iets meer dan 36 procent.

Bij het afsluiten van een autoverzekering, kun je kiezen uit drie dekkingen: WA, WA+ beperkt casco en WA + volledig casco, ook wel allrisk genoemd. De WA (Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering) is de wettelijk verplichte basisdekking. Deze verzekert alleen schades die je met je auto toebrengt aan anderen. De WA-verzekering is meestal de goedkoopste verzekering, de allrisk verzekering is de meest uitgebreide en daarmee vaak de duurste. Hiermee krijg je vrijwel alle schades aan je eigen auto vergoed. De WA+ beperkt casco dekking zit daartussenin. Deze variant vergoedt de schades die je toebrengt aan anderen en sommige schades aan de eigen auto. Bijvoorbeeld door storm of diefstal.

In de data van Geld.nl valt op dat autobezitters het afgelopen jaar minder vaak alleen een WA-verzekering afsloten. In 2022 verzekerde 34,52% zich op deze wijze, in 2023 nog maar 18,46%. Consumenten kiezen er overduidelijk vaker voor om ook schades aan hun eigen auto te verzekeren, constateert Amanda Bulthuis, expert geld& verzekeringen bij Geld.nl.

Dat automobilisten hun auto graag uitgebreider verzekeren, komt volgens Bulthuis voort uit de financiële onzekerheid die consumenten de afgelopen jaren ervaren. Door de inflatie hebben huishoudens steeds hogere lasten en vaker moeite om rond te komen. Dan is het een prettig idee dat áls er iets gebeurt met je auto, je niet zelf opdraait voor de kosten”, zegt Bulthuis. “Een allrisk verzekering kost per maand wat meer, maar dan wordt wel bijna elke schade aan je auto vergoed. Daarbij weet je zeker dat de vergoeding bij diefstal of een total loss-verklaring hoog genoeg is om er een vervangende auto van te kopen.

Eind 2023 zag Geld.nl consumenten ook bij het overstappen van zorgverzekering voor het eerst sinds jaren weer vaker kiezen voor één of meerdere aanvullende verzekeringen.

Wie een allrisk verzekering afsluit, betaalt meer premie dan voor een lagere dekking. Toch valt er ook veel te besparen, vertelt Bulthuis. De premieverschillen voor de goedkoopste allrisk autoverzekering tussen verzekeraars zijn groot. Het verschil is gemiddeld 20 euro per maand en kan oplopen tot ruim 50 euro per maand.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.