Ads Top

Sparen in Europa populair, minstens € 2,5 miljard grens over

Sparen over de grens is aan een opmars bezig. Volgens gegevens van de Europese Centrale Bank (ECB) stond er eind 2023 12,3 miljard euro aan Nederlandse banktegoeden op rekeningen in andere eurolanden, tegenover 10,5 miljard eind september 2023. Dit is een groei van 1,8 miljard in slechts drie maanden tijd. Ter vergelijking: in dezelfde periode in 2022 bedroeg de groei nog 304 miljoen.

Een groot deel van deze 1,8 miljard ging via dienstverlener Raisin naar andere eurolanden. Omdat via het platform ook spaarrekeningen in euro van banken buiten de eurozone aangeboden worden, zoals uit Zweden en Noorwegen, zag het platform in het vierde kwartaal een totale groei van maar liefst 2,5 miljard . De groei van sparen in het buitenland – het Nederlandse spaargeld in andere eurolanden is praktisch verdubbeld in twee jaar tijd – pakt dus in werkelijkheid nog sterker uit dan uit de cijfers van de ECB op te maken is.

In de afgelopen twee jaar stegen de rentes op deposito’s met vaste looptijd sterk, met name in het buitenland. Raisin biedt volgens financieel onderzoeksbureau MoneyView inmiddels meer dan de helft van alle termijndeposito’s op de Nederlandse markt aan. Van het spaargeld bij Raisin, ging volgens interne gegevens dan ook meer dan 70 procent naar deposito’s met vaste looptijd . DNB constateert eenzelfde trend bij Nederlandse banken. Op deposito’s met vaste looptijd werd in 2023 17,7 miljard euro extra opzijgezet, tegenover een groei van 11,2 miljard op vrij opneembare spaarrekeningen.

Met de snelle groei neemt sparen in het buitenland inmiddels een bescheiden marktpositie in: het aandeel steeg van 0,91% eind 2020 naar 2,09% aan het einde van 2023 . Verreweg het meeste geld dat op buitenlandse rekeningen staat betreft spaargeld. Als de betaalrekeningen binnen Nederland buiten beschouwing gelaten worden, bedraagt dit aandeel 2,61% .

Steeds vaker ziet Raisin spelers in de Nederlandse spaarmarkt die voorwaarden stellen aan hun spaarrekeningen of spaarrentes, of klanten lokken met tijdelijke hoge rentes. Dit is problematisch, omdat spaarders door de wildgroei aan spaarbomen soms het bos niet meer kunnen zien. Transparante informatieverschaffing, eerlijke voorwaarden en goede, hoge maar stabiele spaarrentes zonder beperkingen zijn belangrijk voor een gezonde spaarmarkt.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.