Ads Top

Slechts 39 procent van de Nederlanders weet wat er met hun spaargeld gebeurt

Ook geen idee wat de bank nu eigenlijk doet met jouw spaargeld? Je bent niet de enige. Uit onderzoek van financieringsplatform Bridgefund blijkt dat slechts 39 procent van de Nederlanders weet wat de bank met het geld doet dat zij op de spaar- en betaalrekening hebben staan. Ook onderneemt driekwart (74%) geen actie om op andere manieren meer rendement te behalen.

Dat de bank niet alleen je geld netjes bewaart maar het ook gebruikt om actief te investeren, is iets waar lang niet iedereen bij stilstaat. Tegelijkertijd geeft bijna de helft van de Nederlanders (49%) aan het belangrijk te vinden dat hun banken duurzaam en maatschappelijk verantwoord handelen.

En dit blijkt een onderwerp waar diverse Nederlandse banken niet bijzonder goed op scoren. Onlangs werden enkele banken berispt omdat zij blijven investeren in de fossiele industrie en te weinig doen om de eigen klimaatimpact te minimaliseren. Het kan dus zomaar zijn dat jouw bank investeert in industrieën of bedrijven waar jij persoonlijk geen goed gevoel bij hebt. Desondanks lijken Nederlanders mogelijke ‘red flags’ dus te negeren, aangezien slechts 9 procent van hen overweegt om binnen twee jaar van bank te switchen.

Geld laten verstoffen op de bank
Veel Nederlanders laten dus braaf hun geld op de bank staan, waarbij het merendeel (63%) ervan uitgaat dat hun spaargeld absoluut veilig is en geen risico loopt. Dat er alternatieve manieren zijn om je geld in te zetten, erkent het merendeel van de respondenten (83%). Toch overweegt slechts 28 procent daadwerkelijk actie te ondernemen door te gaan beleggen of investeren.

Volgens Julian van de Steeg, Founder & CEO bij financieringsplatform Bridgefund, heeft dit te maken met een gevoel van zekerheid: 'Voor veel mensen voelt sparen als de meest veilige optie. En dat is logisch, want je weet welke rente je krijgt en kunt altijd bij je geld. Tegelijkertijd is sparen de laatste jaren minder populair geworden, door de lage spaarrentes en hoge inflatie. Ook zien we dat mensen het belangrijker vinden dat hun geld goed terechtkomt en niet wordt geïnvesteerd in industrieën waar ze zelf niet achter staan. In die gevallen kan beleggen een goed alternatief zijn, mits je weet waar je geld terechtkomt en waar je aan bijdraagt met jouw beleggingen. Wat voor jou de beste keuze is, is natuurlijk afhankelijk van wat jij belangrijk vindt. Het gaat daarbij niet alleen om de afweging tussen risico en rendement, maar juist ook over waar je op maatschappelijk niveau aan wil bijdragen.'

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.