Ads Top

Zorgverzekeraars schaffen massaal duurdere aanvullende pakketten af

Veel zorgverzekeraars kiezen ervoor om de vergoedingen van de aanvullende pakketten terug te schroeven of schaffen de pakketten met een hoge vergoeding zelfs helemaal af. Overstappen.nl zocht uit waarom dit gebeurt en welke verzekeraars in 2024 de beste dekking voor aanvullende verzekeringen aanbieden.

Tussen 2023 en 2024 verdween 14 procent van de aanvullende zorgverzekeringen. Enerzijds is dat logisch: veel collectieve verzekeringen wisselen van verzekeraar. De verzekeraar die het collectief kwijt raakt, stopt meestal met het aanbieden van de aanvullende verzekering.

Anderzijds wordt er met het afschaffen van aanvullende pakketten verbloemd dat er een forse prijsverhoging wordt doorgevoerd door zorgverzekeraars: het oude pakket verdwijnt en er komt een nieuw pakket met een vergelijkbare dekking voor in de plaats dat een stuk hoger geprijsd is.

Opvallend dit jaar is dat met name duurdere pakketten verdwijnen. Van de 76 pakketten die dit jaar verdwijnen heeft bijna 30 procent een premie van meer dan 25 euro. Ook zijn er pakketten die nog wel in stand gehouden worden voor bestaande klanten, maar die nieuwe klanten niet meer kunnen afsluiten. Het Top pakket van Nationale-Nederlanden bijvoorbeeld en het Superfit pakket van ONVZ.

Ook zorgverzekeraars doen aan krimpflatie: forse prijsstijgingen worden gecombineerd met pakketten die lagere vergoedingen aanbieden. Zo worden de vergoedingen voor hoortoestellen, fysiotherapie en huidtherapie steeds lager. In 2024 ontvang je bijvoorbeeld geen onbeperkte vergoeding meer voor fysiotherapie en is de maximale vergoeding voor de eigen bijdrage van een hoortoestel gedaald van 1.000 naar 500 euro.

Het afschaffen van de aanvullende pakketten is in lijn met de trend waarbij vergoedingen voor planbare zorg steeds meer worden teruggeschroefd. Planbare zorg, zoals fysiotherapie, huidtherapie en orthodontie, is zorg waarvan je doorgaans goed kan inschatten of je er in de toekomst gebruik van gaat maken. Een ongeluk overkomt je, maar een knieoperatie is vaak lang van tevoren ingepland. Hiervan weet je dat het eraan zit te komen en dat je na de operatie fysiotherapie nodig hebt.

Veel mensen kiezen ervoor om een duurder aanvullend pakket af te sluiten voor de periode dat ze bepaalde zorg nodig hebben. Zodra mensen de zorg uit de aanvullende verzekering niet meer nodig hebben, zeggen ze het pakket op tijdens het overstapseizoen. Dit klinkt heel logisch, maar voor een verzekeraar kan dit op den duur niet uit. Dit is dan ook de reden dat de pakketten steeds duurder en minder uitgebreid worden.

In 2024 stijgt de gemiddelde prijs van een aanvullend pakket met 7%. Er zitten echter grote verschillen tussen de pakketten onderling: van 65% van de pakketten stijgt de premie met minimaal 5%. Daar zitten ook flinke uitschieters bij: zo stijgt de premie van sommige pakketten met wel 40 tot 60 procent.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.