Ads Top

Nederlandse huishoudens sparen meer in het buitenland

Nederlandse huishoudens zetten steeds meer geld op bankrekeningen in het buitenland, blijkt uit de meest recente kwartaalcijfers van DNB en de ECB. Vooral landen waar de spaarrente recentelijk steeg, zijn populair onder spaarders.

Eind september 2023 hadden Nederlandse huishoudens 10,5 miljard euro aan banktegoeden in eurozone-landen exclusief Nederland, bijna een verdubbeling ten opzichte van twee jaar eerder (5,6 miljard). In totaal staat nu zo'n 1,8 procent van het gezamenlijk banktegoed van Nederlandse huishoudens bij een buitenlandse bank.

Ter vergelijking: in dezelfde periode stegen de banktegoeden van Nederlandse huishoudens bij Nederlandse banken met ongeveer € 41,3 miljard (7,9%), tot € 566,7 miljard eind september 2023. Onder banktegoeden valt het geld op spaarrekeningen én betaalrekeningen.

Traditioneel populaire landen voor een rekening in het buitenland zijn de ons omringende landen zoals Duitsland en België, maar recentelijk zijn landen waar een hoge spaarrente wordt geboden in opkomst.

In absolute bedragen staat het meeste Nederlandse spaargeld in het buitenland uit in Duitsland (2,3 miljard), gevolgd door Spanje en Estland (beide 1,5 miljard). In relatieve termen nam het spaargeld bij banken in de Baltische staten, Italië en Griekenland recentelijk toe.

Andersom hebben buitenlandse huishoudens in het eurogebied, en dan met name uit Duitsland en België, voor 10,3 miljard aan banktegoeden in Nederland uitstaan. Binnen deze groep vallen ook geëmigreede Nederlanders die langer dan een jaar in het buitenland wonen.

Binnen de Europese Unie is afgesproken dat het depositogarantiestelsel in alle landen een gelijkwaardige bescherming biedt. Binnen het eurogebied wordt per bank een spaartegoed van € 100.000 per persoon beschermd.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.