Ads Top

Eén op de vijf Nederlanders leeft op te grote voet

Eén op de vijf Nederlanders (22%) geeft meer geld uit dan dat er maandelijks binnenkomt. Dit blijkt uit het jaarlijkse European Consumer Payment Report, een onderzoek onder 1.000 Nederlandse consumenten door credit managementorganisatie Intrum. Maandelijks komt deze overschrijding neer op een gemiddeld bedrag van 205 euro en dat betekent een overschrijding van 13 procent per maand.

Bijna de helft (44%) geeft aan dat er dit jaar minder geld beschikbaar is na het betalen van de vaste lasten ten opzichte van vorig jaar. Maar er is ook een zichtbare verschuiving in de betaalmoraal van Nederlandse consumenten.

Ruim 31 procent van de Nederlanders geeft aan slechts één maandinkomen of zelfs minder als buffer beschikbaar te hebben. Ondanks de bijna lege spaarrekening, is voor veel consumenten de verleiding groot om boven hun stand te leven. Ruim een derde (39%) van de Nederlanders is bijvoorbeeld verbaasd hoe abonnementen maandelijks in de papieren kunnen lopen zonder dat ze het doorhebben. Consumenten zeggen ook minder zicht te hebben op hun korte termijn leningen (13%) en een kwart (24%) geeft aan het lastig te vinden om hun ‘buy now, pay later’ aankopen bij te houden.

Bedrijven zijn steeds vaker de dupe van de verschuiving in betaalmoraal bij consumenten. Een vijfde van de consumenten zegt minder schuld te voelen bij het overslaan of later betalen van een rekening. Dit resulteert erin dat ruim de helft (58%) van de Nederlandse organisaties hun leveranciers niet meer op tijd kunnen betalen en zelf in betalingsproblemen komen. Veel consumenten blijven ook gaten met gaten dichten. Ruim 16 procent zegt een lening of de creditcard te hebben gebruikt voor het betalen van rekeningen.
 
Hoewel consumenten er bewust voor kiezen rekeningen niet of te laat te betalen, verwachten ze wel coulance van de bedrijven. Een derde zegt dat ze geen negatieve gevolgen verwachten wanneer ze rekeningen te laat betalen. Bijna 60 procent van de consumenten vindt zelfs dat, in tijden van recessie, ze meer recht hebben op flexibiliteit en ondersteuning vanuit bedrijven en de overheid bij het betalen van hun rekeningen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.