Ads Top

DSW en ONVZ moeten medicijnbijbetalingen alsnog vergoeden


Verzekeraars ONVZ en DSW moeten verzekerden met terugwerkende kracht bijbetalingen voor geneesmiddelen gaan vergoeden. Het gaat om een periode van mogelijk vijf jaar blijkt uit onderzoek van Kassa.

Beide verzekeraars voeren voortaan ook een preferentiebeleid voor medicijnen. Dat zijn de verstrekkende gevolgen van een uitspraak van het College van beroep voor het Bedrijfsleven (CBb).

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) geeft aan te onderzoeken of nog meer verzekeraars de fout in zijn gegaan. ONVZ en DSW reageren bij Kassa verbolgen en roepen politiek Den Haag op de wet te veranderen zodat verzekerden hun vrije keuze terugkrijgen.

De uitspraak van het CBb,de hoogste rechter voor economisch bestuursrecht, draait om de wijze waarop ONVZ duurdere merkgeneesmiddelen toch deels vergoed. Bij de meeste andere verzekeraars krijg je zonder medische noodzaak alleen het zogeheten preferente medicijn vergoed. Dat is vaak het goedkoopste middel met de werkzame stof die je arts heeft voorgeschreven. Maar bij ONVZ kon je een duurder medicijn kiezen en dan kreeg je de prijs van het goedkopere middel vergoed. De rest moesten verzekerden zelf bijbetalen. Door dat beleid heeft het CBb nu dus een streep getrokken. Volgens de wet moet een verzekeraar of alle medicijnen die onder de basisverzekering vallen volledig vergoeden, of de verzekeraar moet preferente geneesmiddelen aanwijzen en die geheel vergoeden.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.