Ads Top

Maximale rente op krediet stijgt naar 15 procent

De maximale rente die aanbieders mogen rekenen op consumptief krediet (oftewel de maximale kredietvergoeding) zal per 1 januari stijgen van 14 naar maximaal 15 procent. Geld lenen, rood staan en kopen op afbetaling kan daardoor duurder worden.

Deze stijging komt door de voorgenomen stijging van de wettelijke rente van 6 naar 7 procent. Deze wettelijke rente is een onderdeel van de maximale kredietvergoeding. Stijging of daling van deze wettelijke rente heeft dus invloed op de maximale kredietvergoeding.

De wettelijke rente is gekoppeld aan de rente van de Europese Centrale Bank (ECB). Met een hogere rente probeert de ECB de hoge inflatie te beteugelen. De ECB heeft de rente het afgelopen half jaar verder verhoogd.

De maximale kredietvergoeding bestaat uit twee delen: de variabele wettelijke rente en een maximale opslag. Door de stijging van de wettelijke rente gaat nu ook de totale maximale kredietvergoeding omhoog. De maximale opslag biedt kredietverstrekkers een mogelijkheid om het risico op wanbetaling te beprijzen, kosten te dekken en een rendement te behalen. Die opslag is in juni 2022 verlaagd van 12 naar 8 procent en blijft dat ook.

Het ministerie van Financiën waarschuwt voor het te makkelijk aangaan van een lening. Soms is het erg verleidelijk om een kortlopende lening aan te gaan, om bijvoorbeeld een grote aankoop of een onverwachte uitgave te dekken. Maar door de oplopende rente ben je uiteindelijk duurder uit. Met financiële begeleiding en programma’s die wijzen op de gevaren van rood staan en te gemakkelijk lenen geeft het ministerie voorlichting.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.