Ads Top

Lang niet iedereen beschikt over voldoende spaarbuffer

Lang niet iedereen beschikt over voldoende spaarbuffer, zo blijkt uit het ING Spaaronderzoek. Toch sparen de meeste Nederlanders wel, vooral om financiële tegenvallers op te vangen maar ook voor vakantie, een auto of kleding. De helft van de Nederlanders vindt zichzelf zuinig en goed in sparen. Toch is er een kloof in de samenleving zichtbaar als het gaat om de hoogte van de spaarbuffer. Een kwart van de Nederlanders heeft meer dan 10.000 euro op de rekening, terwijl bijna eenzelfde aantal minder dan 500 euro of zelfs geen spaargeld heeft.

Het overgrote deel van de Nederlanders, liefst 90 procent, spaart. Onder jongeren ligt dit percentage zelfs nog hoger, op 96 procent, al zegt dit niets over de hoogte van hun spaarbuffer. De meeste mensen leggen meer dan 100 euro per maand opzij, een enkeling zelfs meer dan 500. Dit leidt soms tot een aardige spaarpot, de helft heeft meer dan 3000 euro. Een kwart (22%) beschikt over minder dan 500 euro, in deze groep zitten relatief veel mensen van 50 tot 65 jaar.

Velen vinden sparen nuttig en hebben dit van huis uit meegekregen. Ongeveer de helft vindt zichzelf er goed in, vooral de groep van 66 jaar en ouder. Bijna een kwart checkt de spaarrekening één of meerdere keren per dag, 34 procent doet dit wekelijks. Er is echter ook een minderheid die sparen frustrerend vindt (20%). Een tiende van de mensen spaart nooit omdat ze geen geld overhouden aan het eind van de maand – of omdat ze een ‘gat in de hand’ hebben. De spaarders bewaren hun spaargeld meestal op de spaarrekening bij de bank, maar er zijn ook mensen die het (deels) op de betaalrekening stallen, of op een fysieke plek in huis. Naast sparen, belegt ruim een vijfde (22%) in aandelen om vermogen op te bouwen.

De helft van de Nederlanders vindt het belangrijk dat een bank zich op duurzaamheid richt. Toch kijkt maar een klein deel (11%) van de Nederlanders het eerst naar duurzaamheid bij het kiezen van een spaarproduct. De meeste spaarders kijken vooral naar rendement. Een derde van de sparende Nederlanders heeft verduurzaming ook daadwerkelijk als spaardoel. De Nederlanders die voor verduurzaming sparen, doen dit voor een elektrische auto (42%), isolatie van hun huis (41%) of zonnepanelen (41%). Een meerderheid wil in duurzaamheid investeren omdat het op termijn kosten bespaart. Ruim een derde deel (36%) van de totale Nederlandse populatie vindt ‘groen sparen’ aantrekkelijk, waarbij het spaargeld wordt geïnvesteerd in duurzame projecten. Vaak is het rentetarief hierbij iets lager, maar is er soms een fiscaal voordeel, waardoor er toch een goed rendement op het spaargeld is.

De helft van de Nederlanders heeft een duidelijk spaardoel voor ogen. Zo sparen de meeste mensen (62%) om tegenvallers te kunnen betalen, zoals bijvoorbeeld een computer of telefoon die kapotgaat. Ook luxe-uitgaven zoals vakantie, een nieuwe auto, kleding zijn populair – of serieuzere zaken, zoals het pensioen of de studie van het kind. De meerderheid (63%) vindt dat iemand met meer dan 3 maandinkomens op zijn of haar spaarrekening een gezonde spaarbuffer heeft. “Dat klinkt als veel geld, maar als je een eigen huis, auto of studerende kinderen hebt, dan kan dit hard nodig zijn. Eigenlijk zou iedereen minimaal de eigen bijdrage van de zorgverzekering, 385 euro, op de rekening willen hebben”, aldus Kaastra. Een ruime meerderheid (68%) van de mensen die een duidelijk spaardoel heeft, spaart 100 euro per maand of meer. Bij mensen die geen spaardoel hebben is dit 52%.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.