Ads Top

Bijna 40 procent krijgt onverwachte rekening na bezoek zorgverlener zonder contract

Het afgelopen jaar bezocht ruim 14 procent van de Nederlanders één of meerdere keren een zorgverlener waarmee de zorgverzekeraar geen contract had. Bijna 40 procent van hen kwam er pas achteraf achter dat ze zelf geld moesten bijbetalen. Dat blijkt uit onderzoek van financiële vergelijkingssite Geld.nl in samenwerking met Factsnapp.

De ondervraagden moesten gemiddeld ruim 200 euro zelf bijbetalen. “Dat is al best veel geld, maar we zagen ook uitschieters naar bedragen van ruim 1.000 euro die mensen zelf moesten betalen omdat de zorgverlener niet gecontracteerd bleek”, vertelt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

Uit het onderzoek van Geld.nl blijkt dus ook dat consumenten nauwelijks bekend zijn met het begrip ‘gecontracteerde zorg’ of weten wat de gevolgen zijn als je zorgverlener geen contract heeft met je zorgverzekeraar. Ruim 6 procent van de ondervraagden wist bijvoorbeeld niet of ze het afgelopen jaar een zorgverlener zonder contract hadden bezocht.

Bulthuis vindt dat hier een belangrijke taak ligt voor zorgverzekeraars én zorgverleners. “Als je door de huisarts wordt doorverwezen, kan die al met je kijken of je mogelijk een deel van de kosten zelf moet betalen. Ook de zorgverlener waar je je meldt, kan je dit vertellen. En dat zouden beide partijen dus ook moeten doen.”

Volgens Bulthuis zijn de zorgverzekeraars verantwoordelijk voor het sluiten van contracten met voldoende zorgverleners. Ook is het hun taak om consumenten hierover duidelijk te informeren. “De afgelopen jaren zien we dat de contracten voor het nieuwe jaar steeds later rondkomen. Consumenten moeten tussen half november en eind december kiezen wat ze doen met hun zorgverzekering voor het komende jaar, maar bij enkele grote zorgverzekeraars is in sommige delen van het land nog maar 30 tot 70 procent van de contracten met de ziekenhuizen rond. Dat is natuurlijk schandalig, want zo kun je als consument geen goede keuze maken.”

Bulthuis raadt consumenten dus vooral aan om de komende weken goed in de gaten te houden of de zorgverleners van hun keuze een contract hebben. “Dit moet je natuurlijk checken als je wilt overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar, maar controleer het ook je huidige zorgverzekeraar. Als er vorig jaar een contract was met een zorgverlener, is het niet zeker dat in 2024 ook zo is. Blijft er nog lang onduidelijkheid over de contracten? Overweeg dan een andere zorgverzekeraar te kiezen waarbij je wel zeker weet dat je terecht kunt bij de zorgverleners waar je naartoe wilt.”

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.