Ads Top

Huiseigenaren tegen BKR-plan om betalingsachterstanden ongevraagd te delen met hypotheekverstrekkers

Huiseigenaren zien niets in het BKR-plan om ook hypotheken te gaan registreren. Iedereen die het BKR raadpleegt, kan dan ook informatie over een hypotheek inzien. Bovendien zou iedere betalingsachterstand op een bij het BKR geregistreerde lening, zoals een financieringscontract voor een mobiele telefoon of lease van een auto, actief worden gedeeld met de hypotheekverstrekker. Een ruime meerderheid van de huiseigenaren wil niet dat het kredietbureau ongevraagd dergelijke persoonlijke financiële informatie verspreidt. Dit blijkt uit een peiling van Vereniging Eigen Huis.

BKR wil naast aanbieders van financiële producten zoals private leasemaatschappijen, telefoon- en postorderbedrijven, volgend jaar ook hypotheekverstrekkers actief gaan informeren zodra een klant ergens een notering krijgt wegens een betalingsachterstand. In de regel is dat na drie maanden. Tot op heden vragen aangesloten bedrijven deze informatie op wanneer een nieuwe kredietaanvraag moet worden getoetst. Dit systeem functioneert prima. De registratie van hypotheken door BKR is dubbelop; alle hypotheken worden al ingeschreven bij het Kadaster, die deze informatie op aanvraag verstrekt. Bovendien kan het voor consumenten stigmatiserend zijn als bijvoorbeeld zijn SVN Startershypotheek of Verduurzamingshypotheek breed inzichtelijk wordt.  

Een consument met een betalingsachterstand zou door de voorgestelde werkwijze van BKR ook bij andere financiële instellingen waar hij klant is bekend worden als (potentieel) wanbetaler.
Het plan om nieuw afgesloten hypotheken voortaan ook bij het BKR vast te leggen moet financieel kwetsbare starters beter beschermen tegen de gevolgen van het stapelen van leningen en kredieten.

De banken en verzekeraars hebben al laten weten grote moeite te hebben met de plannen van het BKR. Belangrijkste reden is dat hypotheken al in het Kadaster worden geregistreerd en een adviseur/instelling desgewenst gericht al extra informatie kan opvragen bij de klant. Registratie van nieuwe hypotheken wordt weliswaar niet verplicht, maar Vereniging Eigen Huis verwacht dat veel bedrijven die hypotheken verstrekken met geld van beleggers, hiervan gebruik zullen maken. Zij hebben geen inzicht in het betaalgedrag van klanten zoals grote banken dat hebben en geen afdelingen bijzonder beheer voor klanten die kampen met financiële problemen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.