Ads Top

Ondanks kernwapendreiging blijven ING en Aegon investeren in producenten van kernwapens

ING en Aegon investeren nog altijd in bedrijven die betrokken zijn bij de productie, onderhoud of modernisering van kernwapens. Dat blijkt uit het nieuwe Don't Bank on the Bomb onderzoek, een gezamenlijk project van vredesorganisatie PAX en de Internationale Campagne voor de Afschaffing van Kernwapens (ICAN).

Tegen de achtergrond van een oplopende kernwapendreiging door de oorlog in Oekraïne, is dat zorgwekkend, constateren de onderzoekers van het rapport. Investeerders zouden juist een signaal moeten afgeven dat het bezit van en dreigen met kernwapens onacceptabel is.  

Het rapport biedt een overzicht van 24 grote kernwapenproducenten die bijdragen aan de arsenalen van China, Frankrijk, India, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Uit het onderzoek blijkt dat 306 financiële instellingen samen meer dan 746 miljard dollar steken in deze bedrijven. Het gaat om zowel leningen als beleggingen in aandelen en obligaties.
 
ING en Aegon investeren respectievelijk 545,17 miljoen dollar (ongeveer 518 miljoen euro) en 280,46 miljoen dollar (ongeveer 266 miljoen euro) in de kernwapenindustrie. Zo investeert Aegon 200 miljoen dollar in het Britse BAE Systems, dat bijvoorbeeld nieuwe kernwapens ontwikkelt voor Frankrijk.  
 
De totale waarde van investeringen wereldwijd is gestegen. Van veel wapenfabrikanten stegen dit jaar de beurskoersen na de Russische invasie in Oekraïne, waarschijnlijk door aangekondigde verhoogde defensie uitgaven van meerdere NAVO-landen.
 
Lange termijn investeringen, zoals leningen, zijn daarentegen juist met 45,9 miljard dollar afgenomen. Dit zou kunnen wijzen op een grotere bewustwording onder lange termijn investeerders van de risico's die kleven aan de kernwapenindustrie.
 
In een jaar waarin de spanningen en nucleaire dreiging hoog opliepen, zouden investeerders een duidelijk signaal af moeten geven aan de wereld dat kernwapens onacceptabel zijn en hun relatie met kernwapenproducenten moeten beëindigen, stellen de auteurs van het rapport.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.