Ads Top

Oktober derde maand op rij met dalende huizenprijzen

Sinds augustus dalen de huizenprijzen op de Nederlandse woningmarkt na een lange periode van stijging. De daling neemt flink toe en in oktober daalden voor het eerst de huizenprijzen in elke provincie. Ook liet bijna 90 procent van de gemeenten een prijsdaling zien ten opzichte van een maand én een kwartaal eerder. 

Dit blijkt uit de maandelijkse woningmarktanalyse van Ortec Finance, waarin al langer over de trendbreuk op de woningmarkt wordt gerapporteerd. 

In oktober vertoonde de Nederlandse woningmarkt voor de derde maand op rij een prijsdaling, die ook nog eens steeds groter wordt. Waar de huizenprijzen in augustus daalden met 0,18 procent ten opzichte van de maand ervoor, was dit in september al 0,46 procent en in oktober zelfs 0,64 procent.

De prijsstijgingen op jaarbasis vertonen een vergelijkbare trend. In mei waren de huizenprijzen gemiddeld 17,5 procent hoger ten opzichte van een jaar eerder, in oktober was hier nog maar 6,4 procent van over.

Ook op gemeenteniveau zette de kentering op de woningmarkt stevig door. In oktober daalden de huizenprijzen ten opzichte van de voorgaande maand in 300 gemeenten, bijna 90% van het totaal. De cijfers op kwartaalbasis laten een vergelijkbare ontwikkeling zien: in 299 gemeenten waren de huizenprijzen in oktober lager dan een kwartaal eerder. Er was bovendien voor het eerst sprake van een prijsdaling in elke provincie. De kaart laat op gemeenteniveau zien in welke mate de huizenprijzen stegen (rood) of daalden (blauw), de kaart rechts toont hetzelfde op provinciaal niveau.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.