Ads Top

Zorgpremie met 61 procent gestegen sinds invoering nieuwe zorgstelsel

De gemiddelde nominale zorgpremie steeg met 61 procent sinds de invoering van het huidige zorgstelsel in 2006. In dat jaar bedroeg de gemiddelde nominale zorgpremie slechts € 85,58 per maand, in 2023 is die vastgesteld op 137,42 euro per maand. Maandelijks betalen verzekerden 51,84 euro meer dan in 2006. Per jaar komt dat uit op 622,08 euro.

Deze stijging is historisch te noemen: nooit eerder was een stijging zo hoog.

De nominale zorgpremie is het bedrag dat zorgverzekeraars volgens de overheid minimaal aan zorgpremie zouden moeten vragen voor hun basisverzekering om alle zorgkosten voor het komende jaar te dekken. De nominale zorgpremie dient als richtlijn, waardoor zorgverzekeraars ongeveer weten wat ze aan zorgpremie kunnen vragen in het nieuwe jaar. De praktijk laat zien dat zorgverzekeraars hun eigen premie voor de basisverzekering hanteren. Elk jaar zijn er dus zorgverzekeraars die meer of minder rekenen dan de nominale zorgpremie.  

In 2023 bedraagt de gemiddelde nominale zorgpremie € 1.649,- op jaarbasis. Per maand komt dit neer op van € 137,42. Ook dit jaar is te zien dat zorgverzekeraars bij het bepalen van de zorgpremie voor de basisverzekering soms flink afwijken van dit bedrag. In 2023 heeft de goedkoopste zorgverzekering, op basis van het verplichte eigen risico en geen aanvullende verzekering, een premie van € 122,95 per maand. Dit is € 14,47 minder dan de nominale zorgpremie. De duurste zorgverzekering, op basis van het verplichte eigen risico en geen aanvullende verzekering, heeft in 2023 een premie van € 156,50 per maand. Dit is € 19,08 meer dan de nominale zorgpremie.

Sinds de invoering van het huidige zorgstelsel stijgt de nominale zorgpremie bijna elk jaar. Alleen in 2008 en 2014 daalde de premie. De huidige stijging is historisch te noemen: nooit eerder was de stijging zo hoog. De alsmaar stijgende zorguitgaven beïnvloeden de hoogte van de zorgpremie. De belangrijkste oorzaken voor de premiestijging in 2023 zijn de vergrijzing, de toename van het aantal chronisch zieken en duurdere behandelingen en medicijnen. Ook de hogere lonen in de zorg en gestegen energie- en materiaalprijzen door de inflatie zijn belangrijke oorzaken voor de gestegen nominale zorgpremie.  

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.