Ads Top

Boetevoor overtreding van verbod op markt manipulatie

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 1 september een bestuurlijke boete van 750.000 euro opgelegd aan de R.A.D. Kartaram voor overtreding van het verbod op marktmanipulatie uit artikel 15 van de Verordening Marktmisbruik (MAR).

Kartaram heeft in februari en maart 2021 herhaaldelijk, kort na elkaar, aanzienlijke hoeveelheden aandelen van een op Euronext Amsterdam genoteerde onderneming gekocht en weer verkocht. Dit deed hij op zo’n manier, dat dit golfbewegingen veroorzaakte in de koers van het aandeel.

Ondertussen handelde hij ook in zogeheten contracts for difference (CFD’s) tegenover een Cypriotische beleggingsonderneming. CFD’s zijn overeenkomsten waarmee wordt gehandeld in koersverschillen van een onderliggende waarde. In dit geval betrof de onderliggende waarde de koers van het bewuste aandeel op Euronext Amsterdam. Door aan de ene kant de koers van het aandeel te beïnvloeden, kon Kartaram aan de andere kant winstgevend in de CFD’s handelen.

Marktmanipulatie is een ernstige overtreding, omdat hierdoor de integriteit van de markt wordt geschonden. Marktpartijen moeten erop kunnen vertrouwen dat de koers van een aandeel het resultaat is van een integere handel op basis van vraag en aanbod. De AFM treedt op tegen schendingen van dit vertrouwen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.