Ads Top

Nieuw initiatief Kalo Bagijn schudt leningenmarkt particulieren op

Deze week start de nieuwe fintechonderneming Salarise, die ervoor zorgt dat werknemers lopende leningen tegen een veel lagere rente kunnen oversluiten en zo tot wel 65 procent goedkoper uit kunnen zijn. Het idee voor deze nieuwe fintech komt van Kalo Bagijn, die eerder mede-oprichter was van BinckBank en Brand New Day.

Het geheim achter de onderneming is een nieuw softwareplatform. De werknemer die zijn te dure lening wil oversluiten, geeft Salarise toestemming om via een koppeling met de HR-software van de werkgever real time inzicht te krijgen in zijn salarisstrook en het exacte moment van salarisuitbetaling. Diezelfde software zorgt seconden na storting van het salaris voor rechtstreekse incasso van de verschuldigde rente van de bankrekening van de werknemer. Door de duidelijkheid over het salaris, de aard en looptijd van het contract èn het moment van salarisuitbetaling, loopt de leningverstrekker minder risico en kan Salarise de bestaande lening verstrekken tegen een lagere rentevergoeding.

Andere leningverstrekkers hebben (vooralsnog) geen toegang tot die cruciale informatie en stellen veelal slechts eenmaal vragen over salaris.

Volgens het Nibud kost een werknemer met (problematische) schulden zijn werkgever gemiddeld 13.000 euro extra aan kosten voor uitvoering loonbeslag, verhoogd ziekteverzuim en verlies aan arbeidsproductiviteit.

Van de 1 miljoen Nederlanders met schulden heeft 40 procent, oftewel 400.000 personen, te maken met loonbeslag: als je deze beide cijfers op elkaar loslaat, komt dit jaarlijks naar schatting neer op een kostenpost van maar liefst 5.200.000.000 euro.

Salarise mikt met het oversluiten van te dure leningen op ruim de helft van de Nederlanders die een verplichting heeft in de vorm van een lening, persoonlijk krediet of aankoopkrediet.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.