Ads Top

'Europeanen zitten klem tussen de stijgende inflatie en dalende spaarrentes'

 


De rentetarieven in Nederland blijven dalen volgens nieuw onderzoek van Raisin. Desondanks spaart men steeds meer. Uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat het totale spaargeld van Nederlandse huishoudens voor het eerst boven de 400 miljard is uitgekomen in maart van dit jaar.

De uitbetaling van vakantiegeld kan het spaargeld mogelijk naar nog grotere hoogtes laten stijgen.

De Nederlandse consument zit tussen twee vuren, met aan de ene kant een inflatie die de 2 procent benadert en aan de andere kant Nederlandse banken die steeds meer klanten een negatieve spaarrente opleggen. Geschat wordt dat reeds meer dan een half miljoen Nederlanders kampt met een negatieve rente. Ieder met vermogen in spaargeld en andere banktegoeden kan momenteel niet meer doen dan de gevolgen van inflatie verzachten.

Het verschil tussen spaarrentes van de top 1-jaar en top 3-jaar termijndeposito’s blijft miniem. In Duitsland en Ierland is het verschil minder dan een tiende punt en in Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Polen, Noorwegen en Nederland blijft het onder drie tiende punt.

Frankrijk en Italië behoren tot de uitschieters met top spaarrentes op 3-jaar deposito’s die gemiddeld meer dan vier procentpunten hoger liggen dan de top rentes op 1-jaar deposito’s.

Bedrijven merken wellicht al iets van het goede nieuws van de Europese Centrale Bank in de vorm van kleine verhogingen van rentetarieven op zakelijke deposito’s in sommige van de grootste eurolanden, waaronder Duitsland, Frankrijk, België en Nederland.
Met name Frankrijk ontsnapt aan negatieve rentetarieven met op zijn minst een tijdelijke adempauze voor Franse bedrijven.

Volgens Verena Thaler, VP Strategy and Business Development bij Raisin, staan we aan het begin van een nieuw tijdperk voor vermogensbeheer. Consumenten worden geconfronteerd met geheel nieuwe uitdagingen in het opbouwen van vermogen of het diversifiëren van hun geld in korte termijn investeringen. De meeste Europeanen die spaargeld bezitten hebben te maken met steeds lagere of zelfs negatieve rentetarieven. Nu de inflatie boven de hoogste rentetarieven uitstijgt is de mogelijkheid om rendement te verdienen op spaargeld zo goed als verdwenen.

Investeerders hebben echter nog steeds de kans om de schade aan hun spaargeld, veroorzaakt door inflatie en negatieve spaarrentes, te beperken. De beste opties hebben betrekking tot het afwegen van de hogere rentetarieven in de markt tegen de dalende waarde van hun geld. Zelfs als het betekent dat het nodig is om een deel van het geld op een rekening bij een huisbank over te hevelen naar een betere deposito-aanbieding elders.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.