Ads Top

ABN AMRO moet Lakeman informatie uit klantdossiers geven

De rechtbank in Amsterdam heeft in kort geding bepaald dat ABN AMRO informatie uit klantdossiers moet verstrekken aan Swapschade BV. Het kort geding was voor 10 mkb-bedrijven aangespannen door directeur Pieter Lakeman van Swapschade BV. Zij sloten renteswapcontracten met ABN AMRO.

Volgens Lakeman betrof het een zeer omstreden en voor de bedrijven uiterst schadelijk product. Hij voert daarover juridische procedures en wil daarbij informatie uit klantdossiers als bewijsmateriaal gebruiken. ABN AMRO weigerde die te verstrekken, maar moet dat van de rechter nu alsnog snel doen.

De rechtbank stelt dat er met het oog op de juridische procedure die Swapschade BV voor de mkb-ondernemers voert sprake is van een spoedeisend karakter. Daarom moet ABN AMRO de gevraagde informatie vandaag vóór 17.00 uur verstrekken.

Lakeman wil kunnen beschikken over informatie van ABN AMRO over advisering door de bank bij de totstandkoming van de gewraakte renteswapovereenkomsten. Volgens hem zal daar uit blijken dat de gedupeerde bedrijven hun rente wilden begrenzen en niet fixeren, zoals ABN AMRO in de procedures beweert.

De bank heeft eerder aangegeven dat de ondernemers gesprekken met een accountmanager hadden en aansluitend ook met een treasury-medewerker. ABN AMRO is verplicht om zulke gesprekken schriftelijk vast te leggen en die vastlegging te bewaren.

In het vonnis wordt bepaald dat ABN AMRO met betrekking tot het adviseren over renteswaps alle stukken die zich in de klantdossiers bevinden moet overleggen. Het betreft onder meer telefoonnotities, gespreksverslagen, e-mails, appjes en sms-berichten die betrekking hebben op de advisering door ABN AMRO bij de totstandkoming van de renteswapovereenkomsten met de mkb-bedrijven en het beschermen van die bedrijven tegen renterisico’s van variabel rentende leningen.

Volgens Pieter Lakeman kan de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank van belang zijn voor álle door renteswaps gedupeerde bedrijven: ‘Dat zijn er in totaal vele duizenden. Het overgrote deel van hen heeft op basis van het in 2016 opgestelde Uniform Herstelkader een regeling getroffen met banken die dit voor hen ongeschikte en zeer schadelijke product verkochten. Voor gedupeerden die géén regeling troffen kan deze uitspraak interessant zijn.‘

In een afzonderlijke procedure die Swapschade BV namens 10 andere gedupeerde mkb-bedrijven voert wees de rechtbank in Amsterdam hun eis tot schadevergoeding af. ABN AMRO heeft deze bedrijven volgens de rechter voldoende informatie verstrekt en gewaarschuwd voor de risico’s van renteswaps. Lakeman is het daar niet mee eens en gaat in hoger beroep. Ook namens déze 10 ondernemers zal hij alle relevante informatie uit klantdossiers opeisen.

De door MKB-ondernemers geleden renteswapschade in Nederland is door Lakeman in zijn boek ‘Banken & falende toezichthouders’ op ruim 11 miljard euro geschat. 

Foto Anefo

1 opmerking:

 1. Hallo dames en heren, heeft u financiële hulp nodig? Ik ben Susan Benson. Ik ben een geldschieter en ook een financieel adviseur.

  Heeft u een zakelijke lening, persoonlijke lening, hypotheeklening of een lening nodig om uw project te voltooien? als uw antwoord ja is, raad ik u aan contact op te nemen met mijn kantoor. We verlenen allerlei soorten leendiensten, waaronder langlopende en kortlopende leningen. Voor meer informatie, schrijf ons via e-mail: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) of stuur me een bericht rechtstreeks op WhatsApp via: +447903159998 en ontvang direct een reactie.

  Wij zijn een uitgebreide financiële dienstverlener en we zijn toegewijd om u te helpen bij het vervullen van al uw ambities. Wij zijn gespecialiseerd in het bieden van gestructureerde financieringsoplossingen aan individuen en bedrijven op de meest effectieve en snelste manier.

  Hier zijn enkele redenen waarom u contact met ons zou moeten opnemen voor een lening;
  * Gemak - U kunt altijd en overal een lening aanvragen.
  * Flexibel bedrag - u beslist hoeveel u wilt lenen.
  * Snelle directe financiering - Ontvang uw lening binnen 24 uur na goedkeuring.
  * Flexibele rentevoet - Betaalbare rentevoet van 3%.
  * Hoge goedkeuringspercentages - u heeft 99,9% kans om de lening te krijgen
  * Flexibele terugbetaling - U moet de terugbetalingsdatum kiezen, wekelijks, maandelijks of jaarlijks voor een periode van 1-30 jaar.
  * Eenvoudige online applicatie.
  * Persoonlijke begeleiding en expertise.
  * Geen verborgen kosten

  Loop een kans niet mis door een gebrek aan financiële middelen. Neem nu contact op met mijn bedrijf, we kunnen u helpen met een lening omdat we talloze individuen en organisaties hebben geholpen die over de hele wereld in financiële moeilijkheden zijn gekomen

  Voor meer informatie over ons leningsaanbod kunt u ons uw leningsaanvraag sturen via
  E-mail: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
  WhatsApp / Telegram: +447903159998

  Tussenpersonen / Consultants / Makelaars zijn welkom om hun klanten mee te brengen en zijn 100% beschermd. In alle vertrouwen werken we samen voor de voordelen van alle betrokken partijen.

  BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.