Ads Top

Toenemende concurrentie en prijsdifferentiatie op de hypotheekmarkt

Sinds 2015 is de rente op een aflossingsvrije hypotheek hoger dan de rente op een annuïtaire hypotheek.

Deze prijsdifferentiatie op leningen van banken ontstond nadat andere aanbieders waren toegetreden op de hypotheekmarkt en banken minder gingen verdienen op hypothecaire leningen.

Opvallend is dat zelfstandigen tot begin 2015 gemiddeld een hogere rente betaalden dan klanten met een vast arbeidscontract. Sindsdien is dit verschil verdwenen.

De hogere rente op de aflossingsvrije hypotheek kan deels worden verklaard door de looptijd: doordat op een annuïtaire leningen iedere maand een deel wordt afgelost is de looptijd van deze lening in de praktijk korter dan die van een aflossingsvrije hypotheek. Dat kan echter niet verklaren waarom pas in 2015 prijsdifferentiatie optreedt.

Gewijzigde concurrentieverhoudingen kunnen dit wel. In 2015 stijgt namelijk het aandeel van niet-bancaire partijen op de hypotheekmarkt. Daardoor neemt de concurrentie toe en dalen de hypotheekmarges. Niet-banken treden vooral toe in de markt voor annuïtaire hypotheken waardoor de marge voor dit type hypotheek extra daalt.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.