Ads Top

Kamerleden willen betere aanpak spoofing

De VVD gaat deze week met de banken praten over compensatie voor spoofing. Met uitzondering van de Rabo vergoeden de banken de schade niet.

Ook SP-Kamerlid Michiel van Nispen wil actie, zo vertelde hij bij het programma Radar: 'We moeten er met de opsporing een schep bovenop doen. We moeten de boeven en geldstromen beter kunnen volgen en daarvoor moet er voldoende capaciteit zijn en informatie uitgewisseld kunnen worden door de opsporingsdiensten. We hebben het criminelen nu te makkelijk gemaakt.'

Van Nispen snapt niet dat banken zo'n principieel verschil maken in hun vergoedingenbeleid en zeggen dat spoofing je eigen verantwoordelijkheid is. 'Spoofing gebeurt zo geniepig. De overheid zou meer achter de slachtoffers moeten staan.'

Van Nispen wil dat banken ook spoofing en andere vormen van fraude vergoeden. Misschien moet net als bij phishing de overheid hier dan maar regels voor opstellen als banken het niet zelf willen doen. Tot 1 januari 2014 werd phishing ook niet vergoed door de banken. Pas nadat de Tweede Kamer ingreep na een motie van de Kamerleden Nijboer (PvdA) en Merkies (SP) kwamen er afspraken voor alle banken samen en was de consument niet overgeleverd aan het coulancebeleid van de bank.

Schade van bankfraude loopt hard op. Twee jaar geleden was de totale fraude in het betalingsverkeer nog 12 miljoen euro. In 2019 verdubbelde dit naar maar liefst 24 miljoen euro.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.