Ads Top

Erfbelasting onbetaalbaar voor kinderen die wees worden

Jaarlijks verliezen ruim 6000 minderjarige kinderen een ouder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een kind dat beide ouders verliest, komt gelukkig niet vaak voor, maar nog steeds zijn er 330 kinderen per jaar die dit overkomt.

Als je een groot bedrag erft dan krijg je voor een bepaald deel een vrijstelling op de schenk- en erfbelasting. Voor kinderen geldt in 2020 een vrijstelling van 20.946 euro. Voor een partner is dit in 2020 661.328 euro. Elk jaar worden de vrijstellingen geïndexeerd.

Het probleem is dat als kinderen een woning erven zij de erfbelasting vaak niet kunnen betalen.

Staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst Hans Vijlbrief laat aan het programma Kassa weten dat een vrijstelling van erfbelasting voor wezen op zich mogelijk is. Wel is hiervoor een wetswijziging noodzakelijk. Vooralsnog is zo’n wijziging echter niet voorzien. Zo’n wijziging zou de erfbelasting complexer maken.

In België is wel een vrijstelling voor wezen, maar Vijlbrief zegt dat de regeling die Vlaanderen kent best ingewikkeld is. 'Dit staat haaks op de gewenste vereenvoudiging van de belastingen. De Bouwstenen voor een beter belastingstelsel, die in mei naar de Tweede Kamer zijn verzonden, bevatten interessante suggesties voor de erfbelasting, zoals een hogere vrijstelling voor elke erfgenaam. Het bouwstenentraject had als doel om uitgewerkte beleidsopties op te leveren voor het volgend kabinet.'


Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.