Ads Top

ING past betaalsysteem aan na miljoenenschade klanten

De wachttijd bij het verhogen van de limiet voor overboekingen bij ING was een kwartier en wordt nu aangepast naar vier uur, meldt Kassa.

Honderden bankklanten zijn bij ING opgelicht door middel van spoofing. Criminelen lijken te bellen met het telefoonnummer van de bank en kunnen klanten overhalen om hun geld over te maken naar een speciale ‘kluisrekening’ die achteraf niet blijkt te bestaan.

Omdat in een kwartier tijd de limiet voor een overboeking verhoogd kon worden naar het maximum op dag basis (50.000 euro), konden snel grote bedragen van ING-klanten worden buitgemaakt. Slachtoffers werden de tijd die het duurt tot het door hen verhoogde daglimiet actief was aan de lijn gehouden door de crimineel, en dachten hun geld vervolgens over te boeken naar een speciale veilige rekening. In werkelijkheid maakten ze al hun spaargeld over naar de rekening van een ‘katvanger’.  

Ook heeft ING een extra waarschuwingsscherm neergezet met een expliciete waarschuwing dat er oplichters actief zijn.

De Consumentenbond bekritiseert het beleid van ING om klanten niet te vergoeden bij spoofing. Een woordvoerder van de bond benadrukt dat dit soort fraude te maken heeft met de digitalisering van het betalingsverkeer waar banken juist actief op hebben ingezet. Daarnaast zouden banken volgens de bond moeten vergoeden bij fraude, tenzij een klant overduidelijk zelf nalatig is geweest.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.