Ads Top

DNB actualiseert speerpunten toezicht

In de geactualiseerde ‘Visie op Toezicht 2021-2024’ concretiseert de Nederlandsche Bank (DNB) haar in 2018 geformuleerde speerpunten op het gebied van technologische vernieuwing, duurzaamheid en financieel-economische criminaliteit.

Dit kwam eerder deze week naar voren bij een digitale persbijeenkomst onder leiding van de beide DNB-directeuren toezicht, Else Bos en Frank Elderson.

Beiden riepen de banken op tot concrete inspanningen om de gevolgen van de huidige crisis te kunnen blijven weerstaan (zie DNBulletin).

Behalve met de gevolgen van de coronacrisis heeft de financiële sector ook te maken met ingrijpende ontwikkelingen als digitalisering, de verduurzaming van de economie en de langdurig lage rente. De snelle technologische ontwikkelingen betekenen bijvoorbeeld dat instellingen niet alleen hun eigen bedrijfsmodellen moeten bezien, maar ook dat ze nieuwe spelers met een technologische achtergrond in hun markten aantreffen.

Data zijn daarbij steeds belangrijker. DNB spreekt de instellingen er op aan dat ze hun data goed op orde hebben. Dan gaat het om de kwaliteit van de data, bijvoorbeeld de volledigheid en de juistheid van data, maar ook om goede beveiliging, bijvoorbeeld tegen cyberaanvallen. Daarnaast zijn ook de privacyaspecten van het beheer en gebruik van die data belangrijk, zeker als meer van algoritmes en kunstmatige intelligentie gebruik wordt gemaakt.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.