Ads Top

'Ruim helft Nederlanders meer moeite betalen vaste lasten dan in 2019'

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft in 2020 meer moeite met het betalen van de vaste lasten dan een jaar eerder. De vaste lasten die maandelijks, elk kwartaal of jaarlijks terugkeren, zijn bij 77 procent van deze groep hoger geworden.

De coronacrisis speelt ook mee in de toenemende druk om de vaste lasten te betalen: vooral mensen met lagere inkomens zijn geraakt door de coronacrisis, zo blijkt uit representatief onderzoek dat is uitgevoerd door online consumentenadviseur Pricewise, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht.

60-plussers, lager opgeleiden en niet-werkenden hebben in vergelijking met 30- tot 60-jarigen, hoger opgeleiden en werkenden meer moeite met het betalen van hun vaste lasten ten opzichte van vorig jaar. Van de Nederlanders die in vergelijking met vorig jaar meer moeite hebben met het betalen van hun vaste lasten, is 31 procent ook financieel getroffen door de coronacrisis. Het inkomen is bij deze groep negatief beïnvloed.

Bij de Nederlanders die daarnaast in een meerpersoonshuishouden wonen, heeft de coronacrisis bij een kwart een negatieve invloed op het inkomen van leden in hun huishouden. Vooral Nederlanders met een inkomen van 15.000 euro of minder per jaar zijn geraakt door de crisis.

Uit het onderzoek blijkt dat het aantal Nederlanders met hogere maandelijkse vaste lasten oploopt naarmate het inkomen per jaar stijgt. De meeste Nederlanders besteden maximaal 1499 euro per maand aan vaste lasten.

Wel verschillen de totale vaste lasten per inkomenscategorie. Zo besteedt ruim een derde van de Nederlanders tussen 500 en 999 euro aan maandelijkse vaste lasten. Deze groep bestaat vooral uit Nederlanders met een jaarlijks inkomen lager dan 30.000 euro. Vaste lasten van  1500 of hoger komen vaker voor bij werkenden en hoger opgeleiden. Iemand met een inkomen van 60.000 per jaar betaalt vaker meer dan 2000 aan vaste lasten per maand dan iemand met een lager inkomen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.