Ads Top

Banken pleiten voor mogelijk gebruik van biometrische gegevens financiële diensten

De Nederlandse Vereniging van Banken staat achter het wetsvoorstel Verzamelwet Gegevensbescherming. Dit voorstel is een aanpassing op de Uitvoeringswet AVG, die onder meer gaat over het gegevensbeschermingsrecht van consumenten.

Wel vragen banken om een aanscherping op de Toelichting van het wetsvoorstel. Daarin zou duidelijk moeten staan dat er ruimte is voor banken om makkelijker gebruik te maken van biometrische gegevens.

Het gebruik van biometrische gegevens - zoals gezichtsherkenning ter identificatie - maakt het voor consumenten eenvoudig en veilig om hun financiële zaken vanuit huis te regelen. Met de toenemende digitalisering is voor banken de inzet van een innovatieve methode als biometrie ook van groot belang in de strijd tegen witwassen en fraude in het betalingsverkeer.

Banken moeten in het kader van de Wet op het voorkomen van witwassen en het financieren van terrorisme (Wwft) continu de identiteit van klanten vaststellen. Niet alleen als iemand klant wordt (identificatie), maar ook als de klant toegang wil krijgen tot financiële diensten (verificatie).

Op dit moment maken banken gebruik van ‘traditionele’ identificatie- en verificatiemethoden, zoals de persoonlijke identificatie door een bankmedewerker op een bankkantoor, of de kennis bij de klant (pincode en wachtwoorden). Biometrische gegevens, zoals spraak of gezichtsherkenning, kunnen worden ingezet als alternatief voor of als aanvulling op de traditionele manier van identificeren.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.