Ads Top

DNB: Samenwerking essentieel bij bestrijding cybercrime

Samenwerking tussen financiële instellingen is essentieel om cyberdreigingen het hoofd te kunnen bieden. Door informatie uit te wisselen over digitale aanvallen en manieren om deze aanvallen op te sporen kunnen dreigingen effectiever worden weerstaan en kan de sector weerbaarder worden, aldus DNB in haar Informatiebeveiligingsmonitor.

De basis van cyberweerbaarheid ligt nog steeds bij het bepalen en implementeren van de interne standaarden bij financiële instellingen om de impact van kwaadaardige software te beperken. Over het algemeen hebben financiële instellingen hiervoor de instrumenten in huis, maar er kan meer gedaan worden op het gebied van preventie. Zo wordt de uitfasering van verouderde software nog wel eens over het hoofd gezien. Als er applicaties worden gebruikt die niet meer worden ondersteund door leveranciers, zijn zij kwetsbaar voor cyber- en continuïteitsdreigingen zoals door ransomware aanvallen.

Relevant voor de huidige periode van thuiswerken is dat er nieuwe risico’s ontstaan door het werken met potentieel kwetsbare VPN verbindingen, laptops en mobiele telefoons. Dit loopt samen met de reeds bestaande trend van mobieler werken zoals in de trein of op openbare locaties en bij klanten. Hierdoor neemt ook het risico van verlies, diefstal van de devices toe, waardoor kwetsbare VPN verbindingen toegankelijker worden wanneer de devices onvoldoende beveiligd zijn.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.