Ads Top

Rabobank schiet 350 miljoen euro derivatencompensatie voor

'Klanten moeten lang wachten op duidelijkheid en het uiteindelijke bedrag op hun rekening. Het geld staat klaar. De opdracht is nu om het zo snel en accuraat mogelijk uit te betalen in - terechte – compensatie. We hebben inmiddels voor 350 miljoen euro aan voorschotten uitgekeerd.’ Bestuursvoorzitter Wiebe Draijer van Rabobank zei dit een dezer dagen in gesprek met de Tweede Kamer over de compensatie van ondernemers met een rentederivaat.

Rabobank heeft zich net als andere banken aangesloten bij het Uniform Herstelkader Rentederivaten (UHK) dat in opdracht van de minister van Financiën door de onafhankelijke Derivatencommissie is opgesteld. In het UHK staan afspraken om rentederivaten van MKB’ers op een identieke wijze onder de loep te nemen. Het kader heeft betrekking op circa 10.000 zakelijke klanten van Rabobank.

De vertraging in de uitvoering van het UHK wordt veroorzaakt door de complexiteit. Het UHK telde aanvankelijk 40 pagina’s, maar door diverse uitbreidingen is het gegroeid tot 240 pagina’s. Nu de interpretatie van de regels vaststaat, kunnen alle dossiers één voor één worden nagelopen en kan compensatie voor klanten worden vastgesteld. Iedere berekening moet vervolgens worden gecontroleerd door een onafhankelijke accountant. Dit is een tijdrovend proces.

De behandeltijd van één dossier bedraagt zo’n tien dagen, wat resulteert in 600 manjaren aan werk. Voor de behandeling van elk individueel derivaat moet een tijdreis worden gemaakt om de situatie van de klant bij het afsluiten van zijn derivaat goed in beeld te krijgen. Het gemiddeld aantal documenten in een dossier is 750, met enkele uitschieters tot meer dan duizend documenten.

Draijer: ‘Zorgvuldigheid en snelheid staan op gespannen voet met elkaar. Complexiteit verklaart de vertraging, kwaliteit blijft ons doel.’

Omdat het lang duurt voordat klanten duidelijkheid hebben, heeft Rabobank inmiddels ruim 350 miljoen euro aan voorschotten uitgekeerd. Dit is ongeveer de helft van het daarvoor gereserveerde bedrag. Rabobank doet er alles aan al haar klanten in 2018 een definitief compensatievoorstel te doen.

Kwetsbare klanten worden met voorrang behandeld en krijgen uiterlijk in maart van dit jaar een compensatievoorstel en anders in ieder geval een aanvullend voorschot. Samen met het al ontvangen voorschot is dit ongeveer het bedrag waar ze na compensatie recht op hebben.

In de speciale derivatenfabriek in Hilversum en bij lokale banken werken tegen de 500 medewerkers al anderhalf jaar elke dag hard aan de uitvoering van het herstelkader. Draijer: ‘Onze inzet is groot en de uitvoeringskosten zijn hoog. Onze grootste prikkel om snel en goed werk te leveren, is dat we naast de klant aan tafel willen zitten. Extra druk van buiten gaat ten koste van de kwaliteit en daarmee de snelheid. Bij alle beslissingen in dit traject weegt het belang van de klant het zwaarst. Zo hoeven klanten niets terug te betalen als het voorschot dat ze gekregen hebben hoger blijkt te zijn dan de uiteindelijke compensatie waar ze volgens het UHK recht op hebben.’

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.