Ads Top

KPMG: Nederlandse banken zien PSD2 vooral als een kans

Nederlandse banken zien de komst van de Payment Service Directive II niet als een bedreiging, maar vooral als een nieuwe kans om meer toegevoegde waarde aan hun klanten te leveren. De nieuwe richtlijn zet de banken er met name toe aan om nieuwe betaaldiensten en –producten voor hun klanten te ontwikkelen, zoals op maat gesneden diensten om te bankieren op basis van data & analytics. Maar ondanks het optimisme maken de banken nog onvoldoende geld vrij om zich voor te bereiden op de gevolgen van PSD2, zoals de scherpere veiligheidseisen en het bieden van toegang aan derden tot klantgegevens op basis van de API-technologie.

Dit blijkt uit het onderzoek Banking Systems dat KPMG iedere twee jaar verricht onder de Nederlandse banken. Ruim 70 procent van de onderzochte banken ziet de komst van PSD2 als een nieuwe kans.

Duidelijk is dat PSD2 het speelveld van de Nederlandse en Europese banken ingrijpend gaat veranderen, constateert Alex Brouwer, partner Digital Advisory bij KPMG. Brouwer: 'Banken zullen gegevens van klanten met andere partijen moeten delen. Met de nieuwe regelgeving gaat het huidige landschap dan ook volledig op de schop. Nieuwe spelers zullen de markt betreden die hun invloed zullen hebben op de ervaringen van klanten. De minder volwassen banken gaan hiervan de gevolgen ondervinden. In dat kader is het opvallend dat de kleinere banken vanuit concurrentieoogpunt vooral angst hebben voor de grote banken en in veel mindere mate voor FinTechs. De grote banken daarentegen zijn vooral beducht voor de BigTechs, zoals Apple, Amazon en Google. Gezien het feit dat de kleinere banken ook nog eens vooral oog hebben voor het bankieren op zich en veel minder voor de technologie, moeten grote vraagtekens worden gezet bij de toekomst van deze banken. Grote banken groeien in toenemende mate uit tot IT-bolwerken en zien de Tech-bedrijven ook als de grootste uitdagers. Het verschil tussen grote en kleine banken komt ook tot uitdrukking in het soort werknemers dat de banken in dienst nemen. Grote banken werven veel IT-personeel, terwijl de kleine banken het aantal IT’ers juist vermindert. Dit komt vooral omdat zij in het algemeen panklare IT-producten gebruiken waardoor zij minder behoefte hebben aan IT-mensen op de werkvloer. Toch zou je verwachten dat ook de kleinere banken dan meer IT- en data-analisten zouden inzetten in hun bedrijfsvoering. Maar ook dat is niet het geval.'

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.