Ads Top

Aantal Nederlandse beleggers cryptovaluta geëxplodeerd, maar nog geen kwart ervan staat op winst

Sinds augustus 2017 is het aantal huishoudens dat cryptovaluta bezit, geëxplodeerd van toen 135.000 naar 490.000 nu. Omdat in sommige huishoudens meerdere personen over cryptomunten beschikken, gaat het in totaal om 580.000 cryptobeleggers.

Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek dat Kantar TNS (voorheen TNS NIPO) in januari uitvoerde onder 44.494 huishoudens. Kantar TNS is het enige bureau in Nederland dat op deze grondige wijze de trends op deze spectaculair groeiende markt op de voet volgt.

De ongekende koersstijgingen van cryptomunten hebben een sterk aanzuigende werking op consumenten. Onderstaande figuur illustreert hoe hard het is gegaan: drie van de vier huishoudens die cryptomunten bezitten, zijn daar in 2017 of 2018 mee begonnen.

Alleen al in de maand januari van dit jaar zijn circa 65.000 huishoudens ingestapt (ter vergelijking: dat is meer dan in het hele kalenderjaar 2016). De tijd zal leren of dat een verstandige zet was, want vooralsnog staat vrijwel iedereen die in januari begon met cryptomunten momenteel op verlies.

Nederlanders zijn voorzichtig en investeren lage bedragen in cryptovaluta: slechts een op de vier (24 procent) stopt er meer dan € 1.000 in. Het neemt niet weg dat de instapbedragen groeien; een half jaar geleden stapte slechts 15% voor zo’n hoog bedrag in.

Omdat er nu in absolute zin veel meer cryptobeleggers zijn dan een half jaar terug, betekent dit dat er fors meer geld deze markt is ingestroomd de afgelopen zes maanden. Het betreft niettemin een zeer gering deel van het totale gespaarde en belegde vermogen van Nederlandse huishoudens: nauwelijks 0,1% daarvan is in cryptomunten gestopt.

Bezitters van cryptovaluta hebben beslist niet het profiel van de klassieke belegger in effecten (dat zijn veelal oudere en enigszins hoger opgeleide mannen). Bezitters van cryptomunten zijn veel jonger dan niet-bezitters (38 vs. 51 jaar).

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.