Ads Top

Oproep aan ABP te stoppen met beleggen in tabak

ABP, stop met beleggen in de tabaksindustrie! Onder dat motto start de Stichting Rookpreventie Jeugd op Wereld Niet Roken Dag (31 mei) een bijzondere campagne. Alle 85 bij ABP aangesloten organisaties worden opgeroepen het pensioenfonds duidelijk te maken dat zij moet stoppen met haar tabaksbeleggingen.

Anderhalf miljard euro. Zoveel geld belegde het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) vorig jaar in de tabaksindustrie. En daar zijn ze ook dit jaar mee doorgegaan. Geld van de pensioenen van ambtenaren, leraren, en medewerkers in de zorg die bij dit pensioenfonds zijn aangesloten. Geld met dodelijke gevolgen: elk jaar sterven zes miljoen mensen aan ziektes die gerelateerd worden aan roken. In Nederland zijn er dat ruim 20.000; de helft van hen haalt hierdoor zelfs zijn/haar pensioen niet.

De Stichting Rookpreventie Jeugd heeft er bij het ABP herhaaldelijk op aangedrongen te stoppen met beleggen in de tabaksindustrie maar kreeg steeds nul op het rekest. Daarom grijpt Rookpreventie Jeugd de 31-ste mei, Wereld Niet Roken Dag, aan om ABP nu eindelijk over de streep te trekken. Dat doet zij door een brief te sturen aan alle bij ABP aangesloten bonden, organisaties en verenigingen (in totaal 85, waarvan vijf koepelorganisaties), met de oproep bij het ABP te protesteren tegen de dodelijke beleggingen in de tabaksindustrie.

De oproep aan ABP komt gelijktijdig met een manifest van vier grote Amerikaanse investeringsmaatschappijen dat morgen 31 mei op Wereld Niet Roken Dag wordt gepubliceerd. Zij pleiten voor een wereldwijde actie tegen de tabaksepidemie en de daarmee hangende kosten en gevolgen.  Zij vragen andere grote investeerders zich achter hen te scharen en hun aandelen in tabak weg te doen.

Onder de deelnemers van het ABP is veel ongenoegen over het beleggingsbeleid. Een grote groep deelnemers, zo blijkt uit eigen onderzoek van het ABP wil niet dat er belegd wordt in de tabakssector. Desondanks stelt ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann “dat heel weinig mensen willen afzien van bepaalde beleggingen als hun dat pensioen scheelt”.

Stichting Rookpreventie Jeugd hoopt dat het ABP door deze campagne stopt met haar beleggingen in de tabaksindustrie. Eerder stopten belangrijke Nederlandse  pensioenfondsen al met beleggingen in de tabaksindustrie: het Pensioenfonds Zorg en Welzijn, het Pensioenfonds Medisch Specialisten, het Pensioenfonds voor Huisartsen en het Pensioenfonds voor Metaal en Elektra.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.