Ads Top

Groei beleggingsinstellingen door koerswinsten op aandelen

Het beheerd vermogen van Nederlandse beleggingsinstellingen steeg in het eerste kwartaal met 12 miljard (1,4%) tot 839 miljard euro. Dit was vooral een gevolg van koerswinsten op aandelen. De hieruit voortvloeiende vermogensstijging werd nog afgezwakt doordat investeerders 7,8 miljard uit de beleggingsfondsen terugtrokken.

Het totale vermogen van Nederlandse beleggingsinstellingen is in het eerste kwartaal van 2017 met 11,6 miljard (ofwel 1,4%) gegroeid. Daarmee werd een nieuwe recordomvang van het beheerd vermogen van beleggingsfondsen bereikt van 839 miljard. De toename trad vooral op bij de aandelenfondsen; zij stegen met 10,8 miljard (3,7%) tot 306 miljard.

Verder groeide de categorie overige fondsen, met daarin onder andere hypotheek-, hedge- en grondstoffondsen, met EUR 4,0 miljard (2,6 procent) tot 159 miljard. Obligatiefondsen krompen daarentegen met EUR 3,8 miljard (-1,5%) tot 261 miljard.

De toename was vooral het gevolg van koerswinsten op aandelen van 5 procent, wat in lijn was met de wereldwijde koersstijging op aandelenbeurzen. Beursgenoteerde aandelen vormen de grootste beleggingscategorie van beleggingsinstellingen. De aandelenkoersstijging leidde tot een groei van dit aandelenbezit met 16 miljard tot 330 miljard. Mede daardoor hebben de beleggingsinstellingen in totaal een kwartaalrendement van 2,3 procent behaald (inclusief beleggingsopbrengsten zoals dividend en rente). Het rendement op aandelenfondsen was het hoogst met 6,1 procent.

 

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.