Ads Top

Kamp: beleggingsbeleid verzekeraars verdient navolging

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft in de Tweede Kamer pensioenfondsen opgeroepen een voorbeeld te nemen aan Nederlandse verzekeraars, waar het gaat om het beleggen in Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Volgens Kamp beleggen pensioenfondsen circa 2 procent van hun beleggingen in deze categorie in eigen land, tegen 30 procent bij verzekeraars.

Een groter aandeel zou deze bedrijven minder kwetsbaar maken voor ongewenste overnames, aldus Kamp. Zijn uitlatingen waren gebaseerd op branchegegevens van Pensioenfondsen en Verzekeraars die De Nederlandsche Bank (DNB) publiceert.

Volgens DNB belegden Nederlandse verzekeraars vorig jaar voor 3,4 miljard euro in Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Dat is 27 procent van de totale beleggingen in deze categorie (12,4 miljard). Bij niet-beursgenoteerde bedrijven is het relatieve aandeel groter: van de 3,5 miljard die verzekeraars hierin investeren zit 2,3 miljard in Nederlandse ondernemingen.

Van de in totaal 89,7 miljard euro die verzekeraars investeren in beleggingsinstellingen gaat 70,9 miljard naar Nederlandse beleggingsinstellingen. Tot slot houden verzekeraars ook deelnemingen aan: 7,6 miljard, waarvan 7,5 miljard in Nederland.

Het relatief grote aandeel aan beleggingen in Nederlandse bedrijven betekent overigens niet dat verzekeraars in hun beleggingsbeleid alle kaarten op het Nederlandse bedrijfsleven zetten. De risico’s zijn gespreid over meerdere beleggingscategorieën wereldwijd, zoals effecten, obligaties, derivaten, onroerend goed en deposito. In totaal hebben verzekeraars ruim 490 miljard euro uitstaan, waarvan bijna 270 miljard in Nederland.
Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.