Ads Top

Vernieuwde DNB Bezoekerscentrum bestaat een jaar: record aantal bezoekers

Het vernieuwde DNB Bezoekerscentrum bestaat een jaar. Op 22 september vorig jaar werd het centrum feestelijk geopend door Koningin Maxima. In dit eerste jaar ontving het nieuwe centrum een record aantal bezoekers, namelijk 20 duizend. Om de eerste verjaardag luister bij te zetten is een aantal activiteiten georganiseerd, waaronder een feestelijke ontvangst van de 20 duizendste bezoeker: een groep leerlingen van Hogeschool Inholland uit Den Haag. 

Boven de ingang van het centrum, juist onder de naam, is een band met rijksdaalders bevestigd. Mensen kunnen raden hoeveel rijksdaalders er in deze band zijn verwerkt. Zie onze Facebookpagina voor meer informatie.

In het centrum worden rijksdaalders tentoongesteld die een fraai overzicht bieden van de rijksdaalders die in omloop zijn gebracht. De vitrine bevat zilveren en nikkelen munten, zilverbonnen en muntbiljetten. De oudste is een zilveren Willem I (1814-1840) rijksdaalder uit 1840, de jongste een nikkelen Beatrix (1980-2013) munt uit 2001. Alle objecten maken deel uit van de Nationale Numismatische Collectie. Dat geldt ook voor de tentoongestelde jurk die is vervaardigd van echte bankbiljetten van over de hele wereld. De 'bankbiljettenjurk' is van de hand van Hinke Luiten, die zich gespecialiseerd heeft in het maken van unieke draagbare kunst. Ze maakt kleding van herkenbare materialen die daar eigenlijk niet voor zijn bedoeld, zoals fietsbanden, ballen, cd’s, en dus van bankbiljetten.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.