Ads Top

Hypotheekmarkt bereikt hoogste niveau sinds de crisis

De hypotheekmarkt bereikt in het tweede kwartaal van 2016 het hoogste niveau sinds de crisis. De grootbanken pakken dit kwartaal wederom marktaandeel terug en bezitten weer meer dan de helft van de hypotheekmarkt. Dit blijkt uit de Hypotheekupdate van IG&H Consulting & Interim over het tweede kwartaal van 2016.

De gemiddelde hypotheeksom is het afgelopen kwartaal gestegen naar 258.000 euro. Dit is de hoogste stand sinds de crisis van 2008. Ook de totale hypotheekomzet is aanzienlijk gestegen naar 18,7 miljard euro. Een stijging van 29 procent ten opzichte van een jaar eerder. “Een opvallend sterke toename,” zegt Joppe Smit, Senior Manager bij IG&H Consulting & Interim. “Zeker omdat consumenten steeds minder kunnen lenen vanwege de invoer van strengere leennormen.”

De omzetgroei van de hypotheekmarkt komt voort uit een groei bij alle typen hypotheekafsluiters. Met name dankzij de doorstromers bereikt de aankoopmarkt weer een vergelijkbaar niveau als voor de crisis in 2008. Zij zijn goed voor een stijging van 38 procent ten opzichte van een jaar eerder. De oversluitmarkt groeit met 43 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden, maar komt in absolute zin niet in de buurt van de cijfers uit 2008. Ondanks dat starters het steeds moeilijker krijgen door stijgende huizenprijzen en strenger wordende regels, is dit aantal in een jaar tijd met 5 procent gestegen.

In het tweede kwartaal van 2016 zijn de Rabobank en ABN AMRO, inclusief Florius, de belangrijkste stijgers in de markt. Zij winnen 1,1 procent tot 1,5 procent marktaandeel ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Van de grootbanken is ING de sterkte daler met 1,7 procent. Ondanks deze daling hebben de drie grootbanken weer meer dan de helft van de markt in handen, namelijk 51,5 procent. Over het afgelopen half jaar hebben de verzekeraars en pensioenfondsen het meeste marktaandeel ingeleverd; zij zien hun productieaandeel in de afgelopen zes maanden dalen van ruim 36 procent naar minder dan 30 procent. “We zien dat de grootbanken afgelopen periode zich weer wat actiever hebben laten gelden op de markt”, zegt Smit. “Waarbij tevens mee kan spelen dat door de lage rente het competitieve voordeel van verzekeraars en pensioenfondsen in absolute zin ook beperkter is.”

Door de sterke marktgroei is er in het eerste half jaar zo’n €8 mrd meer aan hypotheken verstrekt. Het marktaandeel van regiepartijen is ten opzichte van het voorgaande kwartaal met bijna één procent gedaald naar 18,5 procent. In absoluut volume bleef hun bijdrage echter stabiel, op €6,5 mrd. “De forse marktgroei lijkt voldoende ruimte te bieden aan nieuwe, wellicht internationale, verstrekkers”, zegt Smit. Afgelopen kwartaal kende wederom twee nieuwe (regie)partijen: Iqwoon van Quion/Hypotrust en Merius Hypotheken van CMIS Group.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.