Ads Top

'Draagvlak huidig pensioenstelsel weg'

Ruim zeven op de tien Nederlanders wil af van het huidige, collectieve pensioenstelsel. Uit onderzoek van ABN AMRO MeesPierson onder 1171 Nederlanders vanaf 18 jaar blijkt dat 42 procent de voorkeur geeft aan een individuele pensioenopbouw en 33% aan een combinatie van collectieve en individuele opbouw. Een kwart van de respondenten wil het collectieve pensioenstelsel in stand houden.

Op dit moment kan een werknemer meestal niet kiezen bij welke pensioenuitvoerder het pensioengeld wordt ondergebracht. Dat kan onder andere een pensioenfonds of een verzekeraar zijn. Veruit de meeste Nederlanders willen in de toekomst zelf hun pensioenuitvoerder kiezen (75%). Als ze zelf hierover kunnen beslissen, kiest bijna de helft voor een pensioenfonds (47%). Met 18% is een bank als pensioenuitvoerder de op één na meest genoemde optie, hoewel het op dit moment voor banken wettelijk niet mogelijk is om pensioenuitvoerder te zijn.

Pensioenopbouw is op dit moment niet voor iedere werkende verplicht. Ondernemers (zoals dga's en zzp'ers) hebben meestal de vrijheid om wel of geen pensioen op te bouwen. Ruim 70% van de Nederlanders vindt dat pensioenopbouw voor iedereen verplicht moet zijn. De meest genoemde reden door tegenstanders van verplichte opbouw, is dat ze zelf willen bepalen hoe ze hun geld willen besteden.

Masha Bril, pensioenexpert bij ABN AMRO MeesPierson: "Uit het onderzoek blijkt dat onze maatschappij steeds meer op het individu gericht is. Dat solidariteit in ons pensioenstelsel door slechts weinigen nog belangrijk wordt gevonden, is daar een treffend voorbeeld van. Tegelijkertijd wil wel een overgrote meerderheid verplichtstelling van pensioenopbouw. Daarin lijkt een tegenstelling verborgen. Of wellicht ook weer niet, want mogelijk wil het individu juist verplichtstelling uit eigenbelang. Als iedereen pensioen moet opbouwen, wordt voorkomen dat het individu financieel opdraait voor de latere lasten van anderen. Aan de andere kant - hoewel de cijfers op het eerste oog dus anders lijken te beweren - is het niet per definitie ieder voor zich. Want van de ondervraagden wil 25% een collectief stelsel en 33% een deels collectief stelsel om pensioen op te willen bouwen."

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.