Ads Top

Nederlandse banken effenen pad voor veilig en betrouwbaar handels- en betalingsverkeer met Iran

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en haar leden zijn volop bezig het pad te effenen voor veilig en betrouwbaar betalings- en handelsverkeer met Iran. Dit om ondernemers die zaken willen doen met Iran te faciliteren en te beschermen.

Maar Iraanse banken hebben nog veel werk te doen om ‘compliant’ te worden aan de geldende internationale wet- en regelgeving en technische standaarden. Nederlandse banken bieden zo nodig technische ondersteuning aan Iraanse banken. Volgende week bij voorbeeld ontvangen enkele banken en de NVB tien medewerkers van een Iraanse bank voor een compliance training. Eerder dit jaar heeft de NVB naast andere vertegenwoordigers uit de financiële sector deelgenomen aan een fact finding missie naar Iran onder leiding van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Naast de situatie in Iran moet men er rekening mee houden dat de sancties van de Verenigde Staten nog voor een groot gedeelte van kracht zijn. Transacties met een VS-element (bijv. in US dollars of met VS-bedrijven/goederen) blijven daarom verboden. Over de onduidelijkheden en de risico’s ten aanzien van de VS-sancties is inmiddels gesproken met de Amerikaanse toezichthouder.

Een bank zal een gedegen risicoanalyse moeten maken, voordat zij besluit om een Iran gerelateerde transactie te faciliteren. Daarom is het zaak voor ondernemers om in een zo vroeg mogelijk stadium de mogelijkheden te bespreken met hun bank.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.