Ads Top

Pensioenfondsen vergroten marktaandeel beschikbare premieregelingen ten koste van pensioenverzekeraars

Traditionele pensioenverzekeraars die een beschikbare premieregeling (‘DC-regeling’) aanbieden, krijgen de komende vijf jaar te maken met flinke concurrentie van pensioenfondsen.
Ruim een vijfde van de werkgevers (21 procent) verwacht zijn DC-regeling binnen vijf jaar onder te brengen bij een pensioenfonds. Op dit moment is dat nog slechts 6 procent.

Dat blijkt uit onderzoek van pensioenadviseur Aon Hewitt onder meer dan honderd Nederlandse bedrijven en multinationals. Aon Hewitt bevroeg klanten met een DC-regeling onder meer over governance, type uitvoerder, wettelijke mogelijkheden en beleggingen.

Aon Hewitt becijferde dat het marktaandeel van verzekeraars in de DC-markt daalt van 71 procent naar 53 procent. Het marktaandeel van premiepensioeninstellingen (PPI) blijft naar verwachting ongeveer stabiel.

Bij een DC-regeling, ook wel beschikbare premieregeling genoemd, betalen deelnemers een vaste pensioenpremie. De toekomstige uitkering staat niet vast, maar beweegt mee met de beleggingsrendementen. Op dit moment heeft zo’n 5% van de Nederlandse werknemers een dergelijke regeling, maar de pensioenvorm wint de afgelopen jaren snel aan populariteit. Per 1 september treedt bovendien de Wet verbeterde premieregeling in werking waardoor werknemers meer keuzemogelijkheden hebben ten aanzien van hun DC-regeling. Aon Hewitt verwacht dat het aantal DC-regelingen de komende vijf jaar minimaal verdubbelt. De mogelijke komst van nieuwe pensioenvormen als de persoonlijke pensioenpotten met collectiviteiten, versterkt die trend alleen maar.

Op dit moment heeft 94 procent van de werkgevers zijn DC-regeling ondergebracht bij een verzekeraar of PPI. Slechts 6 procent van de DC-regelingen wordt op dit moment uitgevoerd door een pensioenfonds. Nieuwe marktpartijen, zoals Algemene Pensioenfondsen (APF) en Europese pensioenfondsen (IORP), zullen binnen vijf jaar echter een marktaandeel opbouwen van bijna 20 procent.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.