Ads Top

ECB verlaagt rente: wat doet dit met de spaarrente?

De Europese Centrale Bank laat weten de rente waartegen banken kunnen lenen, per 12 juni aanstaande terug te brengen naar 3,75 procent. Hiermee daalt de ECB-rente voor het eerst sinds september 2023 onder de 4 procent.

Om de oplopende inflatie terug te brengen, verhoogde de ECB de afgelopen twee jaar de rente voor banken in rap tempo van 0 naar 4 procent. Als gevolg hiervan probeerden banken met mooie spaarrentes het geld van particuliere spaarders aan zich te binden. Inmiddels is de inflatie teruggebracht van 14,5 procent in september 2022 naar 2,7 procent afgelopen april. En de inflatievooruitzichten blijven volgens de ECB goed. Zo gaat de totale inflatie voor 2024 waarschijnlijk op gemiddeld 2,5 procent uitkomen. Ook is de verwachting dat de inflatie verder blijft dalen, naar 2 procent in 2026. Dus mag de rente van de ECB omlaag.

Als expert op het gebied van sparen begrijpt Sieto de Vries van Geld.nl het besluit van de ECB, al is hij het er niet helemaal mee eens. 'De ECB spreekt hiermee haar vertrouwen uit in de economische situatie van Europa. De inflatie is teruggebracht naar een acceptabel niveau en de markt lijkt voldoende tot rust gekomen om een renteverlaging aan te kunnen. Zelf had ik het verstandig gevonden om de rente nog even op 4 procent te houden. Ook met het oog op de onrust in de wereld, zoals de oorlogen in Oekraïne en Gaza, de onzekerheid rond Rusland en een Chinese economie die achterblijft. Als een van die situaties escaleert, heeft dat directe gevolgen voor onze economie. Zelfs de barst in een Noorse pijplijn onlangs is meteen terug te zien in de gasprijs en beïnvloedt daarmee de inflatie. Tegelijkertijd: we hebben het hier over een minimale renteaanpassing. In de praktijk heeft deze correctie weinig impact en blijft de rente relatief hoog. Dit ECB-besluit is wat mij betreft dan ook vooral van symbolische waarde.'

Nu we weten dat de ECB-rente terugzakt, is de hamvraag: wat betekent dit voor de rentes op spaarrekeningen en spaardeposito’s? De Vries verwacht dat deze op korte termijn stabiel blijven: 'Ik denk dat we de komende twee jaar nog profiteren van redelijk hoge spaarrentes. Al zal de spaarrente wel gaan dalen wanneer de ECB-rente stapsgewijs verder terugzakt. Mijn advies aan spaarders blijft daarom: wil je je geld niet vastzetten, profiteer dan nu van hoge spaarrentes tot 4 procent op flexibele spaarrekeningen. Heb je geld dat je langer kunt missen, overweeg dan een spaardeposito. Zo levert een spaardeposito van 3 jaar momenteel een rente van 3,60 procent op. Dat is zeker met het oog op de verwachte rentedaling, een mooi rendement.'Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.