Ads Top

Bunq schroeft beveiliging op

De Consumentenbond is blij dat Bunq bank een afkoelperiode invoert om zijn klanten te beschermen tegen bankhelpdeskfraude (spoofing). De Consumentenbond vroeg Bunq om zo’n afkoelperiode nadat verschillende klanten van de bank grote sommen geld onbedoeld overmaakten naar oplichters.

Bunq voert alsnog een ‘uitgestelde betaling’ van 24 uur in wanneer de klant zijn standaard limiet verhoogt, inlogt op een nieuw apparaat of bij een betaling naar een nieuwe rekeningnummer. Bij de uitgestelde betaling lijkt het alsof de betaling is doorgevoerd. Maar de bank houdt in werkelijkheid het geld nog 24 uur vast. Bij onraad, kan de klant de betaling dan nog annuleren.

De meeste andere banken voerden enkele jaren geleden al een afkoelperiode van 4 uur in als klanten hun overboeklimiet verhogen. Dat leidde aantoonbaar tot minder bankhelpdeskfraude.

Bunq zegt ook toe dat er een waarschuwing komt op het moment dat consumenten geld overmaken naar een rekening waarbij naam en nummer niet overeenkomen. Ook deze maatregel is al lange tijd gebruikelijk bij andere banken.

Na kritiek van de Consumentenbond voerde Bunq in 2021 wel al een naam-nummercontrole in voor overboekingen naar een Bunq-rekening. Maar deze specifieke controle gold niet bij overboekingen vanuit Bunq naar andere banken.

Een doorbraak lijkt volgens de Consumentenbond het voornemen van Bunq om frauduleuze software op te sporen waarmee kwaadwillenden op afstand toegang krijgen tot computers van klanten. Ook neemt Bunq maatregelen om malafide websites op te sporen.

Bunq meldt echter geen aanpassing in zijn telefonische bereikbaarheid. De afgelopen maand regende het klachten van klanten. Zij raakten grote sommen spaargeld kwijt door helpdeskfraude. Vervolgens kregen ze geen persoonlijk contact met de bank.

De Consumentenbond vindt het schrijnend dat mensen die zo in paniek zijn en zulke grote bedragen kwijt zijn, geen persoonlijk telefonisch contact kunnen krijgen. 'We begrijpen dat Bunq een digitale bank is en ook op een digitale wijze communiceert, maar in sommige gevallen moet je gewoon een mens kunnen spreken. Hier is Bunq echt de mist in gegaan.’

Bunq is nu wel in gesprek met de gedupeerden. De Consumentenbond hoopt dat de bank alsnog met een ruimhartige vergoeding komt voor deze slachtoffers.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.