Ads Top

Oeganda verliest miljoenen aan inkomsten door belastingontwijking via Nederland

Oeganda loopt naar schatting 287 miljoen US-dollar aan belastinginkomsten mis doordat het bilaterale belastingverdrag tussen Oeganda en Nederland wordt gebruikt voor belastingontwijking door het Franse oliebedrijf Total en de China National Offshore Oil Company. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Oxfam dat vandaag, in aanloop naar de top van de Europese ministers van Financiën op 6 oktober, wordt gepubliceerd.

Voor Total alleen gaat dit naar schatting om een bedrag van 191 miljoen US-dollar. Dit belastingverdrag, dat dubbele belastingen moet tegengaan, maakt het mogelijk voor multinationals hun bedrijfsstructuren zo in te richten dat zij in ontwikkelingslanden zo weinig mogelijk belasting betalen.

Oxfam Novib schat in dat Oeganda circa 287 miljoen US-dollar aan belastinginkomsten kan verliezen door het ‘bilaterale belastingverdrag ‘(DTA) tussen Oeganda en Nederland. Dit is 5,7 procent van alle potentiële overheidsinkomsten uit het olie-exploitatie project van Total en China National Offschore Oil Company. Het bedrag is per jaar ook gelijk aan ongeveer 2 procent van het jaarlijkse gezondheidsbudget van het land. Inkomsten die Oeganda hard nodig heeft in de strijd tegen de corona pandemie.

Oxfam's nieuwe rapport THE MONEY PIPELINE - Cursed by design: How the Uganda-Netherlands DTA is denying Uganda a fair share of oil revenues hekelt de rol van Nederland, dat door het Europees Parlement wordt beschouwd als belastingparadijs. Nederland is officieel de grootste investeerder in Oeganda, maar onderzoekers schatten in dat 95% van de investeringen afkomstig is uit derde landen. Het Nederlandse Landelijk Bureau voor Statistiek schat dat 80% van alle investeringen in Nederland direct naar andere landen gaat. Nederland is de thuisbasis van meer dan 14.000 brievenbusfirma's.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.