Ads Top

'Coronacrisis stelt financiële sector op de proef'

De financiële sector is tot nu toe weerbaar gebleken voor de gevolgen van de coronacrisis. Banken zijn voldoende schokbestendig en kunnen hun rol in de kredietverlening blijven vervullen.

De tweede golf aan besmettingen leidt echter tot hernieuwde onzekerheid. Daarmee neemt ook de potentiële impact op financiële instellingen toe.

Het blijft van het grootste belang om te voorkomen dat de economische crisis alsnog overslaat naar de financiële sector, schrijft DNB.

Om de economische schade zoveel mogelijk te beperken, handhaaft DNB de aangepaste buffereisen voor banken, zodat zij de kredietverlening aan bedrijven en huishoudens op peil kunnen houden.

Banken zijn nu beter gekapitaliseerd dan voorafgaand aan de kredietcrisis. De gemiddelde CET1-ratio van banken is 17 procent, min of meer gelijk aan de startpositie van de pandemiestresstest die DNB dit voorjaar uitvoerde.

DNB heeft banken in maart extra ruimte gegeven om de kredietverlening in stand te houden en eventuele verliezen op te vangen. Gelet op de huidige onzekerheid handhaaft DNB deze crisismaatregelen. De ondergrens op de risicoweging van hypotheken en de contracyclische kapitaalbuffer zullen in elk geval niet voor ultimo 2021 van kracht worden.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.