Ads Top

Hypotheekrentes flink omlaag ondanks corona

De hypotheekrentes zijn de afgelopen maanden flink gedaald, blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Rente.nl.

Stonden de hypotheekrentes afgelopen zomer nog nagenoeg stil, sinds september hebben bijna alle hypotheekverstrekkers hun hypotheekrente fors verlaagd. De hypotheekrente voor 20 jaar vast met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) ging bijvoorbeeld van 1,70 procent in augustus naar 1,59 procent begin oktober.

Rente.nl bekeek de renteontwikkeling van annuïteitenhypotheken voor verschillende rentevaste periodes met NHG. Hieruit blijkt dat de gemiddelde hypotheekrente voor bijna alle rentevaste periodes is gedaald. De rente voor 5 jaar ging van 1,21 procent in augustus naar 1,15 procent in oktober. De hypotheekrente 10 jaar vast daalde in deze periode van 1,33 naar 1,25 procent.

Ook de laagste hypotheekrentes daalden de afgelopen maanden. De laagste rente voor hypotheek met een rentevaste periode van 5 jaar is nu 0,8 procent. Dat was in juli 0,85 procent. Voor 20 jaar vast daalde de laagste rente zelfs nog verder, van 1,42 procent in juli naar 1,33 procent in oktober.

Dat de hypotheekrentes ondanks de Coronacrisis aan het dalen zijn, lijkt vreemd. In economisch onzekere tijden zijn banken meestal voorzichtig met het verstrekken van hypotheken en verhogen zij de risico-opslagen, waardoor de hypotheekrentes juist hoog zijn.

Veel mensen waren bang waren dat de hypotheekrente stijging verder door zou zetten en de lage hypotheekrentes verleden tijd waren. Daarom wilden ze nu nog snel een nieuwe hypotheek afsluiten of hun huidige hypotheek oversluiten, om nog te profiteren van lage hypotheekrentes. Door de grote vraag hielden de banken in de zomer de hypotheekrentes gelijk en zetten de stijgingen niet door.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.