Ads Top

AFM krijgt steeds meer signalen over dubieuze beleggingen van buitenlandse aanbieders

 

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ontvangt steeds meer signalen van consumenten over buitenlandse beleggingsplatformen met een Europees paspoort, die risicovolle beleggingen aanbieden. In haar halfjaarlijkse signalenmonitor geeft de AFM tips om de werkwijze van zulke partijen te herkennen en financiële schade te voorkomen.

Veel signalen gaan over beleggingen in CFD’s (contracts for difference), complexe hefboomproducten, waarbij mensen speculeren op een koersstijging of -daling. Zij kunnen daarmee veel geld verliezen, meer nog dan hun oorspronkelijke inleg en soms wel tot honderdduizenden euro’s.

Sinds 2019 is het aantal signalen dat de AFM hierover krijgt, enorm gegroeid. Zo kreeg de AFM van 2015 tot en met 2018 ongeveer 40 meldingen van consumenten over aanbieders uit Cyprus, van waaruit veel malafide aanbieders opereren. Vanaf 2019 zijn dat er al ruim 330, een veelvoud.

Consumenten worden vaak eerst gebeld door een dergelijke aanbieder. Zij spiegelen dan op misleidende wijze hoge rendementen voor, terwijl zij er in werkelijkheid geen belang bij hebben dat hun klanten daadwerkelijk geld verdienen. Aanbieders doen soms ook een beroep op het toezicht van een financiële autoriteit, zoals de AFM, om mensen over de streep te trekken. Of ze geven aan dat zij klanten willen helpen met beleggen, terwijl zulke aanbieders geen beleggingsadvies aan consumenten mogen geven. Consumenten die overwegen om in zee te gaan met deze partijen, moeten beseffen dat de AFM geen toezicht houdt op partijen met een Europees paspoort.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.