Ads Top

Voorzichtig herstel op autoverzekeringenmarkt

De markt voor wettelijke aansprakelijkheidsverzekeringen motorrijtuigen (motor WA) zit al enige tijd in slecht weer. 2018 is het eerste jaar waarin sommige indicatoren wijzen op herstel van deze markt, maar niet alle signalen zijn positief. Dit blijkt uit de jaarlijkse rapportages van verzekeraars aan DNB.

Sinds 2008 wordt er marktbreed technisch verlies gemaakt op motor WA en dit is nog steeds het geval in 2018). Dat betekent dat de inkomende premie lager is dan de uitgaande schade en kosten. Toch lijken schadeverzekeraars meer grip te krijgen op deze zeer concurrerende markt. Na een periode sinds 2011 waarin de verliezen jaar-op-jaar toe zijn genomen, is deze trend nu doorbroken. Het marktbrede technische verlies is afgenomen naar 308 miljoen euro in 2018 (2017: 474 miljoen) op een netto verdiende premie van 2.309 miljoen (2017: 2.148).

Consumenten sluiten een motor WA verzekering vaak samen af met een motor casco verzekering voor hun auto (of ander motorrijtuig). Op motor casco wordt in de meeste jaren wel technisch winst gemaakt en hiermee worden de verliezen op motor WA deels gecompenseerd. Waar in sommige jaren de winstgevendheid van motor casco en motor WA een tegengestelde richting op bewegen, geldt dit niet voor 2018. Oftewel, de verbetering van het technisch resultaat op motor WA is niet ten koste van motor casco gegaan.

Ondanks dat motorrijtuigen verzekeraars technisch verlies maken op motor WA, wordt er toch een positief netto resultaat behaald. Dit komt voor een klein deel door winsten op andere verzekeringsproducten (zoals motor casco en brand), maar vooral door positieve beleggingsopbrengsten.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.