Ads Top

ABN AMRO: ‘Neutrale visie op aandelen vanwege vraagtekens over markten’

ABN AMRO handhaaft haar neutrale visie op aandelen bij de start van de tweede helft van 2019. In de nieuwe Beleggingsstrategie ‘Mee op de groeigolf’ stelt de bank dat de aandelenmarkten niet in de pas lopen met de huidige economische omstandigheden, en dat deze situatie op de langere termijn onhoudbaar is. Maar tegelijkertijd wijst ABN AMRO er op dat een verbetering van de economie en de winstgroei in de komende maanden een nieuwe impuls voor de markten zou kunnen betekenen. Vanwege onzekerheden op de korte termijn handhaaft de bank de neutrale aandelenvisie.

Ralph Wessels, Hoofd Beleggingsstrategie ABN AMRO: “Beleggers verwachten in de tweede helft van 2019 en in 2020 een herstel van de wereldeconomie. Inderdaad zijn er – met name in China – enkele lichtpuntjes te zien geweest. Maar de onzekerheden blijven. Ook verwachten beleggers dat de winstgroei van bedrijven zal versnellen. Analisten voorzien in 2020 zelfs een winstgroei van meer dan 10 procent voor Amerikaanse, beursgenoteerde bedrijven. Dat vinden wij wat optimistisch, zeker als we kijken naar de onzekere economische vooruitzichten. Tot slot gaan beleggers ervan uit dat (geo)politieke risico’s – met name rond de handel – afnemen. Maar tot dusver blijft een handelsdeal tussen de VS en China uit. Bovendien is het risico dat de onderhandelingen echt spaak lopen ietwat toegenomen. Al met al rechtvaardigen deze factoren onze neutrale aandelenvisie.”

Binnen de aandelenmarkten blijft ABN AMRO de voorkeur geven aan aandelen uit de VS boven die uit de rest van de wereld. Recent heeft de bank haar overwogen positie in Amerikaanse aandelen zelfs uitgebreid. Gezien de aanhoudend lage werkloosheid in de VS verwacht ABN AMRO dat de Amerikaanse consument een belangrijke steunpilaar voor de economie blijft. Tevens is de Amerikaanse economie minder afhankelijk van de internationale handel, zeker in vergelijking met Europa en opkomende markten. Amerikaanse aandelen profiteren van een sterkere economie, hogere winstgroei en de Amerikaanse dominantie in de sectoren IT en communicatiediensten.

ABN AMRO heeft haar visie op aandelen uit opkomende markten onlangs teruggeschroefd van positief naar neutraal. Als reden noemt de bank de hoge risico’s die een eventuele handelsoorlog met zich mee kan brengen voor de economische vooruitzichten en de winstgroei van bedrijven. Ook is ABN AMRO nog altijd negatief over Europa als aandelenregio, omdat de economische groei er laag is, de bedrijfswinsten niet inspireren en de politieke onzekerheid relatief groot is. Op sectorniveau blijft de bank positief over IT en communicatiediensten (beide overwogen). Terughoudend is ABN AMRO op de sectoren financiële instellingen en consumptiegoederen. Met de wereldwijd groeiende behoefte naar water ziet de bank voor beleggers ook kansen in bedrijven die diensten of producten leveren ter verbetering van de waterinfrastructuur, de toegang tot water en de waterkwaliteit. Bedrijven die zich hierop focussen kunnen in de komende jaren een sterke winstgroei tegemoet zien, is de verwachting.

Voor beleggers in obligaties liggen er kansen in opkomende markten, stelt ABN AMRO. De bank erkent dat obligaties uit deze landen (emerging market debt; EMD) niet goedkoop zijn, maar de rentes op deze leningen zijn aantrekkelijk. Daarbij geeft ABN AMRO beleggers in overweging om te beleggen in obligaties van opkomende landen die in ‘harde’ valuta’s noteren, zoals de Amerikaanse dollar, en waarvan het valutarisico in euro’s is afgedekt. Daarnaast doet de bank beleggers de suggestie om te focussen op investment-grade bedrijfsobligaties (obligaties van bedrijven met een gezonde balans). Naast de investment-grade bedrijfsobligaties zouden staatsobligaties uit de Europese periferie volgens ABN AMRO de belangrijkste posities in een obligatieportefeuille moeten zijn. Binnen de hele portefeuille blijft de bank nog wel terughoudend op obligaties.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.